Alaşehir'deki Sultaniye üzümü hasat dönemi yaklaşırken, üreticiler topladıkları asma yapraklarıyla günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Sabahın erken saatlerinde bağlarda topladıkları yaprakları alım merkezlerine getiren ve burada özenle kasalara yerleştiren üreticiler, Yaprak Bank'tan paralarını alıp evlerine dönüyorlar. Üreticiler, asma yaprağının hasat öncesi kendileri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurguladı.
Alaşehir'de Sultaniye üzümü kadar önemli bir ihracat ürünü olan asma yaprağı, dünya pazarında da talep görmeye başladı. 2023 yılında sadece Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 1 milyon 500 bin kilogram asma yaprağı karşılığında 500 bin dolar gelir elde edilirken, 2024 yılında hedefin 2 milyon kilogram olduğu açıklandı. Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, asma yaprağının coğrafi işaret almasıyla birlikte Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu pazarında da öne çıktığını belirtti. Alaşehir ekonomisine önemli katkı sağlayan bu ürün, çiftçilere hasat öncesi ek gelir sağlıyor ve günlük ihtiyaçlarını karşılama imkanı sunuyor.
Başkan Mustafa Seyhan, asma yaprağı tüketiminin her yıl arttığını belirterek, geçen yıl 1 milyon 500 bin kilogram asma yaprağı ihracatı yapıldığını ve 500 bin dolar gelir elde edildiğini söyledi. Bu yılın hedefinin ise en az 2 milyon kilogram yaprak satışı olduğunu ifade etti. İhracatın genellikle Almanya, Polonya, Yunanistan, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar gibi ülkelere yapıldığını belirten Seyhan, asma yaprağının iç piyasada taze ve salamura olarak tüketildiğini, aynı zamanda yurtdışına da salamura olarak ihraç edildiğini vurguladı.