Ölümcül bakteri Türkiye'de! Strep A belirtileri nelerdir?

Ölümcül bakteri Türkiye'de! Strep A belirtileri nelerdir?

3 yaşında hayatını kaybeden Aras Sönmez'in ölümüne neden olan Strep A bakterisi Türkiye'de büyük tedirginliğe yol açtı. Strep A bakterisinin belirtileri belli olurken uzmanlar nasıl önlem alacağınız konusunda ipuçları paylaştı.

Türkiye, 3 yaşındaki Aras Sönmez''in hayatını kaybetmesine sebep olan ölümcül Strep A bakterisini konuşuyor. Ebeveynlerin çocukları için endişelendiği bakteri konusunda uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. 

"BAKANLIK KAFASINI KUMA GÖMÜYOR"

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir Sağlık Bakanlığı''nın herhangi bir açıklama yapmamasını eleştirerek, “Strep A bakterisinin Türkiye’de de yayılmaya başladığını anlıyoruz. Peki bakanlık ne yapıyor? Tıpkı Covid-19 salgınında olduğu gibi, kafasını kuma gömüyor. Ne vatandaşını uyarıyor ne de önlem alıyor. Önlem alınması için bakanlık daha fazla can kaybı mı bekliyor” diye sordu.

İNGİLTERE''DE OKULLARI ELE GEÇİRMİŞ DURUMDA

Strep A bakterisi İngiltere’de art arda pek çok çocuğun hayatını kaybetmesi ile dünya genelinde korku yaymıştı. Bakterinin Türkiye''de de kendini göstermesinin ardından birçok aile çocuğunu okula gönderirken tedirginlik yaşıyor. Peki ölümcül bakterinin belirtileri neler?

STREP A BAKTERİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maalesef Strep A, birçok yaygın hastalıkla benzer belirtiler gösteriyor ve bu sebeple spesifik bir hastalık tespiti yapmak güç hale geliyor. 
 

Boğaz ağrısı

Ateş

Ciltte kızıl benzeri döküntülerin olması

Boğazlarda beyaz iltihaplı görünüm

Lenf bezlerinde büyüme

Damakta oluşan kırmızı noktalar

Halsizlik, yorgunluk

Kas ağrıları

Baş ağrısı

EN ÇOK BU YAŞ GRUPLARI TEHLİKEDE

Strep A bakterisi her yaş grubunda görülebilecek olsa da en fazla şu yaş gruplarını tehdit ediyor.

15 yaşa kadar olan dönemdeki çocuklar

65 yaş üstü bireyler

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar

Kronik hastalığı bulunanlar

Hijyen kurallarına dikkat etmeyenler

STREP A''YA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?

Uzmanlar, belirtiler gösterilmeye başlandığında hiç zaman kaybetmeden hızlı Strep A testi yapılıp boğaz kültürü alınmasını tavsiye ediyor. 

Boğazda beyaz iltihaplı yaraların çıkması, boyunda lenf bezlerinin büyümesi, damakta peteşi denilen kırmızı noktaların çıkması bu hastalıkta daha fazla görülmektedir. Boğaz ağrısı ve ateş şikayetiyle başvuran hastalarda “hızlı strep A testi” ile beraber boğaz kültürü alınmalıdır. Eğer hızlı Strep A testi pozitif çıkarsa hemen antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Eğer testin sonucu negatif gelirse yüzde 25 oranında boğaz kültüründe üreme olabilmektedir. Bu nedenle boğaz kültürü sonucunun takip edilmesi çok önemlidir. Test sonucunda “Boğaz kültüründe A grubu streptokok (Beta) üredi” ibaresi varsa vakit kaybedilmeden antibiyotik tedavisine başlanır.

9 GÜN İÇİNDE TEDAVİ EDİLMELİ

Hastalığın belirtilerinin başlamasıyla birlikte 9 gün içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Diğer boğaz enfeksiyonlarının hiçbir türünde antibiyotik kullanılması gerekmez ancak Beta’da tedavinin amacı kalp romatizması, böbrek iltihabını gibi komplikasyonları önlemektir. Tedavilerde (alerji olmaması durumunda) tek doz penisilin iğnesi yapılabildiği gibi ağızdan antibiyotiklerin de 10 gün, 20 doz kadar kullanılması gerekir.


 

İlgili Haberler