ONUR ÇANAKÇI: KASIRGAYA HAZIR OLUN!
Ekonomist Onur Çanakçı, , “FED kasırgasına hazır olun...” başlıklı yazısında, bazı ekonomik gelişmelere karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.
Çanakçı, Günboyun’daki köşesinde, “Dolar ve ekonomik bozukluklar ile alakalı olarak yaşadıklarımız bir fragmandı. Şimdi maalesef filimin kendisi başlıyor” diyerek şunları yazdı:
“Kıymetli dostlar, "Eylül Eylül" dedik ve artık kara bulutların içinde ekonomimiz. Tabelada göstermelik duran bir dolar, komik bir politika faizi, yalan bir enflasyon ile resmen Alis Harikalar Diyarında''yız. %200''e vuran enflasyona %80, 30 olması gereken dolara 18 dediğinde başarılı değil, komik oluyorsun.
‘DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE OLACAK’
Yurt dışı finans ve değerleme kuruluşları, Türkiye''yi yatırım yapılabilir seviyenin altı seviye aşağısına düşürdü. Acıyarak baktığımız Brezilya''da CDS (risk primi-itibar) 300 iken, bizde bu rakam 900''lerin kıyısında. 21''inde toplanacak FED''in 0,75''lik faiz arttırımı yapacağı kesin gibi. Para biriminin dolar karşısında erimesi tehlikesine karşı, ECB''nin de 0,75''i yapmaya hazırlandığı aşikâr. Peki, her iki merkez bankasının 0.75''lik faiz artışının Türkiye''ye etkileri ne olacak. Türkiye ve Arjantin gibi gelişmekte olan ülkelerin piyasadan bulacağı paranın maliyeti artacağı gibi, zaten kırılgan olan ekonomi daha da sıkıntıya girecek ve yerel para birimleri değer kaybetmeye devam edecek. Altın piyasaları ise, FED enflasyonu kontrol altına alıp, faiz artırımından vazgeçene kadar düşüş eğiliminde olacak. Şubat, Mart aylarında ekonomik istikrar görülüp faiz yükseltmesi durur ise, yakalayacağı ivme ile kendisini 2.000''in üzerine atması muhtemel olacak. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 2000 lira ve altı borçlar tasfiye ediliyor. Bu da yaklaşık 10 milyon kişi demek kıymetli dostlar. 10 milyon yurttaş 2 bin lira olan borcunu bile ödeyemeyerek icralık oluyor, evinden eşya çıkması çaresizliği ile karşı karşıya kalıyor. Bakan Nebati''nin daha öncesinde, "devlet yardımı alan 1 milyon 300 bin kişi vardı, şimdi 4 milyon beş yüz bin kişi" derken yüzündeki anlamsız başarı ifadesine anlam veremediğimiz gibi, 2 bin lira altı borçların tasfiyesi de Türk milletinin düştüğü durumun devlet diliyle anlatımıdır. Eylül''e girerken ilk darbe doğal gaza geldi, konutta %20, sanayiye %50 elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza ise, %49.50 zam geldi.
‘FİLMİN KENDİSİ BAŞLIYOR’
Bunun anlamı şu; A''dan Z''ye her şeye gelecek zamma hazır ol Türkiye''m. Öyle tatlı tatlı yapıyorlar ki zam artışlarını, şimdi arkadan gelecek 100 kalem zammı vatandaş "doğal gaza gelince hepsine geldi" diyerek doğal karşılayacak. Mart ayında 1.000 lira gelecek olan doğal gaz faturası Ekim, Kasım aylarında 2.100 lira gelecek. Ne oldu eyy AKP, bulduğumuz o milyar ton metreküp doğal gazlar nereye gitti. Yoksa yine mi aldatıldın. Kıymetli dostlar, efektif krizi günden güne kendisini daha da hissettirmeye başladı, yatırım tavsiyesi olmasa da bir sene önce söylediklerimiz gibi gördüğümüz detayları sizlerle paylaşıyoruz. TÜİK bile "en fazla para kazandıran ürün dolar" derken, "Türk Lirasında kalan hesaplar %30 değer kaybetti" diye açıklama yaparken bizlerin daha doğrusunu sizlerle paylaşmamız kadar doğal bir durum olamaz. Doğruları söylemekten asla vazgeçmeyeceğiz, halkın gerçek bilgilere ulaşması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. AKP artık yavaş yavaş seçim ekonomisi yönetmeye başladı… Hükümet içinde ortaya çıkan rüşvet skandalları arasında kadroları nasıl şekillendirecek merak ediyorum. Doların artışını durdurmak için, herhangi bir argüman ürün kalmadı, diyelim ki yeni bir ürün ile çıkageldiler yine bir gece yarısı. O da pragmatik değil, palyatif bir çözüm olacak ve torunlarımızı borçlandırmaya devam edecek. Çözüm değişikliktir. Tüm dünyanın ve kendi iş insanlarımızın güveneceği, polisiye tedbirlerle değil, demokratik ticari hükümler ile ekonomiyi yöneten pragmatik çözümlerle gelen bir yönetim şekline ihtiyacımız var. Ne kadar acı değil mi dostlar, Türk şirketleri bu dönemde kendi ülkemize yatırım yapmaktan imtina ederken, dünya geneline tam 7 milyar dolarlık yatırım yapıyorlar. Dolar ve ekonomik bozukluklar ile alakalı olarak yaşadıklarımız bir fragmandı. Şimdi maalesef filimin kendisi başlıyor.”