Otomobil satışı sil baştan değişiyor. 700 bin lira zam gelecek

Otomobil satışı sil baştan değişiyor. 700 bin lira zam gelecek

Otomobil satışında köklü değişiklikler yapılacağı duyuruldu. 700 bin lira zam bekleniyor. İşte tüm ayrıntılar...

Otomotiv sektöründe önemli gelişmeler var. Yarın Avrupa Birliği'nin 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' yürürlüğe giriyor. Ardından 8 Temmuz'da Çin'den ithal edilen otomobillere ek gümrük vergisi uygulanacak.

Bu yeni düzenlemeler, otomobil piyasasında dengeleri altüst edebilir. Geçtiğimiz haftalarda duyurulan kararlar yarından itibaren yürürlüğe girecek ve sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıması bekleniyor.

STOKLARDAKİ ARAÇ SAYISI YÜKSEK

7 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliği’nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği GSR uygulaması başlayacak. Bu tarihten sonra, markalar GSR özelliklerini taşımayan otomobilleri, önceki yıl yaptıkları toplam satışın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde satabileceği belirtildi. Sektör temsilcileri, markaların elinde GSR özelliklerine sahip olmayan 50 binden fazla araç bulunduğunu belirtti.

araba-2.jpg

ULUSAL TİP ONAYLI ARAÇLAR İÇİN EK SÜRE

Son alınan kararla, yerli üretim araçlar için ulusal tip onayı uygulama tarihi 31 Ağustos'a kadar ertelendi. Ancak, ithal edilen otomobiller için bu düzenleme geçerli değildir.

ÇİN'DEN İTHAL ARAÇLARA YENİ VERGİ

8 Temmuz Pazartesi gününden itibaren Çin'den ithal edilen binek araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanacak. Bu karar, Resmi Gazete'de 8 Haziran'da yayımlandı ve tüm yakıt tiplerindeki Çin menşeli binek araçlar için en az 7 bin dolar gümrük vergisi öngörüldü.

İLK 5 AYDA 40 BİN SATIŞ

Türkiye'de faaliyet gösteren Çinli otomobil markalarının sayısı 10'u aşmış durumda ve bu markaların toplam pazar payı yüzde 10 seviyelerine ulaşmış bulunuyor. Chery, yerli markaları geride bırakarak en fazla satışı gerçekleştiren marka konumundadır.

araba-1.jpgFİYATLARDA 700 BİN TL’YE VARAN ARTIŞ BEKLENTİSİ VARDIR

Çin'den ithal edilen otomobillere uygulanacak olan yeni yüzde 40 ek gümrük vergisi, KDV ve ÖTV artışlarıyla birlikte fiyatların 400-700 bin TL arasında artabileceği tahmin ediliyor. Bu durum, Çinli otomobil markalarının Türkiye'ye yönelik üretim stratejilerini yeniden değerlendirmelerine yol açabilir.

SATIŞLAR HIZ KESMEDİ

Haziran ayında otomotiv pazarında yıllık bazda bir düşüş yaşanmasına rağmen satışlar 100 bin barajını aştı. 2023 yılı Haziran ayına göre satışlar yüzde 5,3 azalarak 106 bin 238 adet oldu. Bu düşüş, alınan iki önemli kararın etkisiyle gerçekleşti. Ancak Ocak-Haziran döneminde toplam satışlar bir önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 577 bin 981 adede yükseldi. Otomobil satışları bu dönemde yüzde 7,3 artarak 462 bin 955 adede ulaşırken, hafif ticari araç satışları ise yüzde 8,7 azalarak 115 bin 26 adede geriledi.

İlgili Haberler