Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yaşayan Faruk ve Serpil Gürdal çifti, 2016 yılında ikinci kez bebek beklerken, hamilelik sürecinde özel bir hastaneye başvurdu.
Çift, dörtlü tarama testi taleplerinin reddedilmesi üzerine, doğumun ardından bebeğin down sendromlu olduğunu öğrendi. Bunun üzerine doktor ve hastaneye dava açan çift, 8 yıllık hukuk mücadelesinin sonunda emsal niteliğinde bir karar aldı.
Gürdal çiftinin iddiasına göre, özel hastanede yapılan muayeneler sırasında bebeğin sağlık durumuyla ilgili herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmamış, ancak dörtlü tarama testi talepleri reddedilmişti.
Hamilelik sürecinin ilerleyen dönemlerinde ise bebeğin karnında hareket etmemesi üzerine çift, hastaneye başvurdu. Yapılan inceleme sonucunda, bebeğin bağırsak enfeksiyonu yaşadığı belirlendi ve sezaryen ile dünyaya geldi. Yapılan tetkikler sonucunda bebeğin down sendromlu olduğu ortaya çıktı.
Çift, yaşadıkları bu durumu mahkemeye taşıdı ve 8 yıl süren hukuk mücadelesinin sonunda Kocaeli 1'inci Tüketici Mahkemesi'nde karar çıktı. Mahkeme, aileye 21 milyon 89 bin 691 TL maddi, 200 bin TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Faruk Gürdal, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:
"Hamilelik sürecinde yaşadığımız sıkıntıları dile getirdiğimizde, doktorumuz 'Bana güvenmiyor musunuz? Ben bu işin uzmanıyım' şeklinde cevap verdi. Ancak bebeğimizin down sendromlu olduğunu öğrendiğimizde, psikolojik ve maddi olarak zor bir süreçle karşı karşıya kaldık. Çocuğumun geleceği için bu davayı açtık ve sonunda adaletin tecelli ettiğini gördük."
Kararın emsal nitelikte olduğunu belirten Gürdal, çocuğunun eğitimi için bu miktarı harcayacağını ve Türkiye'deki diğer ailelere de örnek olmak istediğini ifade etti.