Temmuz ayında 6 aylık enflasyona göre artırılması beklenen emekli maaşları, şu anda 10 bin TL olan en düşük maaşın yeni zamlı hali ve olası erken zam durumu merak konusu oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Işıkhan, enflasyon ve sözleşme kaynaklı farkların Temmuz ayında emekli maaşlarına yansıyacağını, ancak bunun dışında herhangi bir zam yapılmayacağını belirtti. Bu açıklamanın ardından emekliler arasında Temmuz zam oranının hesaplanması başladı.
Mart ayı enflasyon verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmasıyla birlikte, memur ve emeklilerinin zam oranını belirlemek için önemli olan 3 aylık enflasyon farkı da netleşti.
SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ocak ayında yüzde 6,70, şubat ayında yüzde 4,53 ve mart ayında yüzde 3,16 olarak hesaplanan enflasyon farklarıyla birlikte, 3 aylık enflasyon farkı yüzde 15,06 olarak belirlendi.
Emekli zammı için son 3 ayın verileri bekleniyor. En düşük emekli maaşı olan 10 bin TL için haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışmaları ve refah payı açıklamalarıyla netlik kazanacak. Yeni maaşlar, 3 Temmuz günü açıklanacak rakamlarla ortaya çıkacak.
Temmuz ayında emeklilere yapılacak zam konusunda uzmanların tahminlerine göre, maaşların 12 bin TL ile 13 bin 500 TL arasında artması bekleniyor.
SGK Uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"İlk 6 ayda yüzde 25'lik bir enflasyon tahmin ediliyor. SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 25'lik bir enflasyon farkı verilecek. Memur ve memur emeklilerine toplu sözleşmeden yüzde 20'lik bir artış bekleniyor.
Kıdem tazminatı tabanında da yüzde 20'lik bir artış olacak. Ancak en düşük emekli aylığına enflasyon oranında bir artış yapılırsa 15.000 TL'ye kadar çıkabilir."
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?
Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan düzenlemelerle ilgili olarak emekli maaşlarına ilişkin önemli değişiklikler duyuruldu.
Yapılan kanuna göre, SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ocak ödeme dönemi itibarıyla geçerli olacak 6 aylık artış oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. Ayrıca, en düşük emekli aylığı ocak ödeme döneminden itibaren 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltildi.
Kısa çalışma ödeneği için "genel salgın" gerekçesi de eklendi. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için gereken asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürüldü.
Sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi bulunması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekiyor.