Özgüveni artırmak için bilmeniz gereken 5 püf nokta. Uzman isim tek tek sıraladı

Özgüveni artırmak için bilmeniz gereken 5 püf nokta. Uzman isim tek tek sıraladı

Nörobilimci Ian Robertson, özgüvenin kaygı ve eyleme geçme kararlılığıyla ilişkisine dikkat çekerken, özgüveni artırmanın 5 püf noktasını açıkladı.

Ünlü nörobilimci Ian Robertson, özgüveni artırmanın yollarını açıkladı. Trinity College Dublin'de görev yapan Robertson, CNN'in baş tıp muhabiri Sanjay Gupta'nın Chasing Life adlı podcastine katıldı.

Robertson, özgüveni "Bir şeyi yapabileceğinize ve bunu yaptığınızda bir ödül alacağınıza veya arzu ettiğiniz bir sonuca ulaşacağınıza duyduğunuz inanç" olarak tanımlıyor. İskoç klinik psikolog, özgüveni artırmak için beş önemli unsuru paylaştı.

İşte o beş madde:

EYLEME GEÇİN

Robertson, bir şeyi yapmak için adım atmanın ve bunu gerçekleştirmenin "özgüven patlaması" yaratacağını belirtiyor. Mevlana'nın "Sen yola çık, yol sana görünür" sözünü hatırlatarak, özgüvenin beynin eylemden sorumlu sistemleriyle ilişkili olduğunu söylüyor. Özgüven eksikliği ve kaygı yaşayan insanlar, tehdit algıladıkları için harekete geçmekten kaçınma eğiliminde olabilirler.

NEYE ODAKLANACAĞINIZI DİKKATLİ SEÇİN

Robertson, dikkatinizi nereye verdiğinizin duygusal durumunuzu belirlediğini ve bu nedenle akıllıca seçim yapmanız gerektiğini vurguluyor. Dikkatinizi olumlu deneyimlere yönlendirmenin özgüveninizi artıracağını belirterek, beyninizi başarıları hatırlatan olumlu düşünceler ve imgelerle beslemenizi öneriyor.

BÜYÜMEYİ HEDEFLEYİN

Değişimin mümkün olduğuna inanmanın ve kişinin kendisine ve yeteneklerine olan tutumunun özgüven açısından belirleyici olduğunu vurgulayan Robertson, "büyümeyi hedefleyen" bir yaklaşımın, belirli bir çabayla yeteneklerin geliştirilebileceğine duyulan inancı içerdiğini söylüyor. İnsan beyninin her yaşta plastisitesini koruduğunu belirterek, sabit bir zihniyetle kendinizi sınırlamamanız gerektiğini ifade ediyor.

KAYGILARINIZLA BAŞA ÇIKIN

Robertson, anksiyetenin beyinde ve bedende yarattığı semptomların heyecanınkilerle aynı olduğunu belirtiyor ve kaygıyı kontrol altına almanın mümkün olduğunu söylüyor. Kaygıyı yabancı bir güç gibi görmek yerine, onu kullanabileceğiniz bir enerji biçimi olarak görüp kontrol etmenin önemini vurguluyor. Özellikle anksiyete yaratan durumlarda kaygıya meydan okuyarak eyleme geçmenin önemine dikkat çekiyor.

DEĞERLERİNİZİ ONAYLAYIN

Robertson, kişinin kendi düşüncelerini ve savunduğu fikirleri net bir şekilde tanımlamasının önemli olduğunu belirtiyor. Kim olduğunuz, neyi savunduğunuz ve sizin için neyin önemli olduğunun, değerlerinizin niteliğiyle belirlendiğini söylüyor. Değerlerinizi daha somut hale getirmek için listeler hazırlayabileceğinizi ve böylelikle beyninizi eleştiri, küçük düşürülme ve başarısızlık korkusuna karşı daha dirençli hale getirebileceğinizi ifade ediyor.