Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre, Bankaların faiz artırımının ardından kredi çekerek mevduat yoluyla paradan para kazanma stratejisine ilişkin yatırım uzmanı Eral Karayazıcı dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Merkez Bankası'nın politika faizini yükseltmesi, bankaların da mevduat ve kredi faizlerini artırmaya başlamasına neden oldu.
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 40'a çıkarmıştı ve önümüzdeki Perşembe günü yeni faiz kararını açıklayacak.
Bu durum, piyasalarda faizle ilgili hareketlilik yaşanmasına neden olabilir.
Bu gelişmeler ışığında, bankalar hala yüzde 2,69 ile yüzde 5'e varan oranlarda ihtiyaç kredisi vermeye devam ediyor.
Acil nakit ihtiyacı olanlar, yüksek faizlere rağmen kredi kullanma eğilimini sürdürüyor.
Örneğin, 100 bin liralık ihtiyaç kredisi 12 ay vadede yüzde 2,39 faiz/kar payı oranıyla kullanıldığında aylık ödeme 10 bin 110 lira, toplam geri ödeme ise 122 bin lira civarında gerçekleşiyor.
Aynı miktardaki parayı yüzde 45 faizle mevduata bağlamak ise aylık 3,750 lira, yıllık ise kümülatif olarak 55 bin 545 lira getiri sağlıyor.
Ancak, 100 bin lira 12 ay vadeli kredi kullanılırsa yüzde 3,19 oranında faizle aylık ödeme 10 bin 750 lira, toplam geri ödeme ise 130 bin lira civarında oluyor.
Bu durumda toplam faiz miktarı 30 bin lira oluyor. Mevduata yatırılan bu parayla yıllık getiri ise 55 bin lira faiz olarak gerçekleşiyor.
KREDİ VE MEVDUAT DETAYI
Karayazıcı, yapılan bu karşılaştırmaların pratikte işlevsel olmadığı vurguladı.
Kredi çekilip mevduata yatırılarak tasarruf yapılmaya çalışılmasına ilişkin konuşan uzman, kredi faizinin mevduat getirisinin altında kalmasına neden olduğunu belirtti.
Karayazıcı, bu durumun bankaların kredi faizini mevduattan kazanç elde etmesini zorlaştırabileğini söyledi.
Uzman ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ihtiyaç kredilerinin amacı dışında kullanılmasını istemiyor ve kredi çekilirken dikkat edilmesi gereken hususları vurguladı.