Parıltısına aldanmayın. Kozmetik ürünlerindeki gizli tehlike ortaya çıktı

Parıltısına aldanmayın. Kozmetik ürünlerindeki gizli tehlike ortaya çıktı

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, kozmetik ürünlerde kullanılan talk mineralinin kanserojen olarak sınıflandırdı.

Bu sınıflandırma, talk mineralinin kanserojen olabileceği endişelerini artırdı.

YUMURTALIK KANSERİ RİSKİ TAŞIYOR

Araştırmacılar, özellikle vücut pudrası gibi ürünlerde kullanılan talk mineralinin yumurtalık kanseri riskini artırabileceğine dair kanıtlar buldu. IARC tarafından yapılan açıklamada, 29 araştırmacının kozmetik ürünlerde bulunan "talk" hakkındaki bilimsel araştırmaları incelediği belirtildi.

pexels-bohlemedia-1884582-qx5c.webp

YUMURTALIK KANSERİ VAKALARINDA ARTIŞ OLDUĞU GÖZLEMLENDİ

Açıklamada, insanların madenlerde ve kağıt endüstrisinde çalışarak veya kozmetik ürünlerin kullanımıyla "talk" mineraline maruz kaldığı ifade edildi. Özellikle perineal bölgede talk içeren vücut pudrası kullanan kadınlarda yumurtalık kanseri vakalarında sürekli artış olduğu vurgulandı.

pexels-element5-973405-xhmb.webp

YETERLİ KANIT BULUNDU

Talk mineralinin, asbest minerallerinin yakınında doğal olarak bulunduğu ve "2A Grubu (muhtemel)" kanserojen madde olarak sınıflandırıldığı belirtildi. Denek hayvanlarında talkın kansere neden olması hakkında "yeterli kanıt" bulunduğuna dikkat çekildi.

pexels-enginakyurt-3065293-mgdq.webp

İncelenen bilimsel makalelerde, talk mineraline maruz kalan dişi farelerde kötü huylu, erkek farelerde ise hem iyi hem de kötü huylu tümörlere rastlandığı bildirildi. IARC'ın bu bulguları, "The Lancet Oncology" adlı dergide yayımlanan bir makalede yer aldı.

pexels-kinkate-208052-gwnm.webp

ABD'li kozmetik ve hijyen ürünleri üreticisi Johnson & Johnson, bebek pudrası ve talk bazlı diğer ürünlerinin kansere neden olduğu iddiaları üzerine 12 Haziran'da, 42 eyalet ve başkent Washington tarafından yürütülen soruşturmaları çözmek için 700 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

pexels-suzyhazelwood-1327689-gn8u.webp

pexels-pixabay-301367-bh4b.webp

pexels-paduret-1377034-jb0k.webp