Patatesin faydaları nelerdir?

Patatesin faydaları nelerdir?

'Patatesin faydaları nelerdir?' sorusunun yanıtını sizler için araştırdık...

Patates, içeriğinde vitamin, mineral, organik bileşikler bulundurur. Aynı zamanda besin ve enerji deposu olarak bilinmektedir.

Mineral: Patates, su ve iyon sağlamaktadır. Bunun sebebi ise potasyum açısında zengin olmasından kaynaklanır. Patates kabuğu kalsiyum, demir ve fosfor içerdiğinden bazı kişiler tarafından tüketilebilir.

Vitamin: C vitamini açısında zengin olan patateste bunlara ek olarak A ve B vitamini içerir.

Su: Patatesin yaklaşık 70-80’nini su oluşturmaktadır. Patates tüketirken kullanılan krema, tereyağı, peynir ekleme yapıyorsanız kalorisi artacağından dolayı kilo almak kaçınılmaz olmaktadır.

Nişasta: İçerisinde %17 nişasta içeren patates, en iyi doğal gıdalardan biri olarak bilinmektedir. Filizlenen patatesler toksin içerebildiğinden besin değeri düşebilir.

175 gr haşlanmış patates şu besin değerlerini içerir:

119 kcal

3.1 gr protein

0.2 gr yağ

26.1 gr karbonhidrat

1.9 gr şeker

3.1 gr lif

12 mg

C vitamini

Patatesin faydaları

Patatesin besin değerleri pişirme şekline ve hazırlandığı biçime göre değişmektedir. Kabuğundan lif, potasyum, magnezyum, çinko ve demir içererek önemli besinlerin korunmasını sağlar. Patates pişerken B6 ve C vitamin seviyeleri azalabilmektedir. Patatesin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Sindirimi kolaydır

Karbonhidrat oranı yüksek olan patateslerin sindirimi kolay olmaktadır. Özellikle bebek ve çocukların rahatlıkla tükettikleri patates, vücuda enerji verir. Patatesin fazla tüketimi zararlı olabileceğin doğru şekilde tüketmek önemli olmaktadır.

Kan basıncını düşürmede etkilidir

Kan basıncını dengede tutmak için vücuda düşük sodyum alımı gerekebilir. Potasyum alımı da aynı derecede önem taşır. Potasyum kan damarlarının genişlenmesini sağlar. Patates içeriğinde bulunan magnezyum, potasyum ve kalsiyum kan basıncı düşürerek sağlığa katkıda bulunmaktadır.

Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller

DNA onarımında önemli rol oynayan folat, kanser hücresi oluşumunu engeller. Patatesin içeriğinde de folat bulunmaktadır. Aynı zamanda patateste bulunan C vitamini ve kersetin antioksidan görevi görerek serbest radikallerle savaşır.