Mustafa Balcı / Günboyu
Adana İl Emniyet Müdürlüğü''ne yazılı olarak ulaşan iddiaların ardından başlatılan soruşturmaya göre, 3. Sınıf Emniyet Müdürü olan M.M.Y., emri altında çalışan çok sayıda personelden aldığı borçları geri ödemedi. Bu süre zarfında, söz konusu personellerden hediye isteklerinde de bulunan M.M.Y. hakkında, verdikleri borcu geri alamayacağını düşünmeye başlayan personeller tarafından yazılı şikayet dilekçesi oluşturuldu.
Adana İl Emniyet Müdürlüğü, soruşturma kapsamında söz konusu iddiaların detaylıca araştırılacağını ve ortaya çıkan duruma göre cezaların verileceğini açıkladı.
İddialara konu olan emniyet müdürü hakkında soruşturma açıldığını duyuran Adana Valiliği, yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"MAKAMA ÇAĞRILARAK İFADESİ ALINDI"
"İlimizde Hassas Şube Müdürü olarak görev yapan 3''üncü Sınıf Emniyet Müdürü M.M.Y.''nin 42 ay kıdem cezası, maaş cezası, uyarma ve kınama cezaları bulunmakta olup bunların yanında borç para alıp ödememekten cezası da bulunmaktadır. Önceki görev yeri olan Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü''nce de astlarından borç almak sebebiyle soruşturması devam etmektedir. İl Emniyet Müdürlüğü''müzde de 14.03.2023 tarihinde aynı şekilde astlarından borç para aldığı yönündeki duyumlar üzerine kendisi İl Emniyet Müdürü''nün makamına çağrılarak sözlü ve yazılı olarak uyarılmıştır. Uyarılara rağmen 23.03.2023 tarihinde toplamda 6 personelinden borç ve hediye aldığı ve borçlarını ödemediği yönünde yazılı müracaat gelmesi üzerine tekrar İl Emniyet Müdürü''nce sözlü olarak ikaz edilmiş ve hakkında adli-idari yasal işlem başlatılmıştır."
İŞ ARKADAŞINDAN BORÇ ALMAK KOVULMA SEBEBİ
Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi''nin 2.2.2009 tarihinde vermiş olduğu karara göre, iş yerinde çalışma arkadaşlarından borç almak, personelin işten çıkarılması için ''haklı fesih'' gerekçesi olarak kabul edilebilir.
Ortaya çıkan olumsuz sonuçları sıralayan emsal karar, gerekli durumlarda patronun işçi ile iş akdini sonlandırılmasına hukuki zemin teşkil ediyor.
1. İşçinin iş arkadaşlarından borç para alarak ödememesi, çalışma ortamını olumsuz etkiler.
2. İşverenin işçinin sözleşmesini feshetmesi haklı nedene değil geçerli nedene dayanmaktadır.
3. İşçinin iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanmaması şu sonucu doğurur. İşçinin ihbar ve kıdem tazminatı ödenmelidir.
4. İşçinin iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayanması şu sonucu doğurur. İşçi açtığı işe iade davasını kaybetmiştir. Yani işçi boşta geçen süreleri için işverenden tazminat talep edemeyecektir. İşçi bu 4 aylık ücreti tutarındaki tazminatı alamayacaktır. Ayrıca işverenden işçi işe başlatılmasını talep edemeyecektir. Böylece işveren işçiyi işe başlatma veya işe başlatmama halinde 4 ile 8 aylık ücret tutarındaki tazminatı işçiye ödeme sorumluğundan kurtulmuştur.