PISA’ya göre İngilizce'de sınıfta kaldık

PISA’ya göre İngilizce'de sınıfta kaldık

İngilizcenin ilk, orta ve lise kademelerinde zorunlu olarak toplam bin 296 saat okutulduğu Türkiye, “İyi İngilizce konuşan ülkeler” listesinde sondan ikinci sırada yer aldı.

İngilizcenin ilk, orta ve lise kademelerinde zorunlu olarak toplam bin 296 saat okutulduğu Türkiye, “İyi İngilizce konuşan ülkeler” listesinde sondan ikinci sırada yer aldı. Azerbaycan 33 ülkelik listede son sırada yer alırken listenin birinci sırasına Hollanda yerleşti.
Uluslararası ölçüm kuruluşlarının raporlarına göre, Türkçe ve matematik alanlarında alarm veren Türkiye’deki eğitim sistemi, yabancı dil öğrenimi konusunda da sınıfta kaldı. EF Education First isimli kuruluşun son yayımladığı, “İngilizce Yeterlilik Endeksi” isimli çalışma, “Türkiye’deki yabancı dil eğitimi yetersiz mi?” sorusuna yol açtı.

TÜRKİYE SONDAN İKİNCİ

Avrupa’daki 33 ülke, “İngilizce yeterliliklerine” göre 100 puan üzerinden puanlandırılarak sıralandı. Hollanda 70,27 puan ile listenin ilk sırasında yer alırken İsveç 68,74 puanla ikinci, Norveç ise 67,93 puanla üçüncü sıraya kaydedildi. Belarus, Arnavutluk ve Gurcistan gibi ülkelere geçilen Türkiye’nin 33 ülkelik listedeki sırası ise 32 oldu. Türkiye’nin, “İngilizce yeterlilik” puanının 46,81 olduğu bildirildi.

BirGün’den Mustafa M. Bildircin’in haberine göre; Avrupa ülkeleri listesinde sondan ikinci olan Türkiye, 100 dünya ülkesinin olduğu listeye ise 79’uncu sıradan girebildi. İngilizce yeterliliği açısından, “Çok düşük yeterliliğe” sahip ülkeler arasında gösterilen Türkiye ile aynı sınıfta yer alan diğer bazı ülkelerin ise Bangladeş, Morokko, Katar, Afganistan olduğu belirtildi.

BAŞKA ÖNCELİKLER

Analizin ardından hazırlanan raporda, ülkelerin İngilizce yeterliliklerine ilişkin değerlendirmelere yer verilirken Türkiye hakkında, “Türkiye’nin son beş yılda AB’ye katılma hayalleri soldu ve başka öncelikler ortaya çıktı. İngilizce eğitiminde pratikten ziyade dilbilgisine odaklanıldı” yorumu yapıldı.