İslam Memiş, TV100'deki köşesinde konut talebinde yaşanan azalmanın fiyatlara olası etkilerini yazdı.
Memiş'in yazısı şöyle:
Türkiye, gayrimenkul fiyatlarındaki artışı konuşmaya devam ediyor. Enflasyonist ortamda gayrimenkulün artış göstermesi normal. Bugünkü ortamda gayrimenkul fiyatlarını balon gören ya da inanlar bir hayli fazla.
“Bu fiyattan gayrimenkul mü alınır?” diyenlerin son gayrimenkul satış rakamlarını bilmesi gerekiyor. TÜİK’in Haziran 2023 konut satış istatistiklerine baktığımızda haziran ayında 83 bin 636 konut satılmış.
Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 azalmış. Konut satışları Ocak-Haziran döneminde yüzde 22,1 azalmış. Son üç aydır faizlerin artmasıyla paranın faize yönelmesi, KKM sürecinin devam etmesi, borsada getirinin cazip olması gibi nedenlerin talep azalmasında etkili olduğunu söyleyebilirim. Yani, konut alacaklar nakitlerini TL getirisine bağladı. Ev alacaklar bile faiz getirisi karşısında kısa vade için kirayı tercih etti. Doğru bir karar mı? Tartışılır.
Ortada değer kaybeden bir şey yok; aksine TL bazlı maliyeti artan, artmaya devam edecek bir sektör var. Haziranda ilk el konut satış sayısı 25 bin 886 olarak gerçekleşirken, ikinci el konut satışı 57 bin 750 olarak gerçekleşmiş. Yabancılara haziran ayında 2 bin 625 konut satışı gerçekleştirilmiş.
200 bin arsa satılmışsa, 350 bin tarla satılmıştır. Tarlanın küçük miktarlarla alınabilmesi, yeni imar alanları beklentisi, uzun vadeli düşünülen bir yatırım olarak görüşüyor. Kısa vadede altın, borsa, döviz gibi enstrümanların getirisi olabilir. Uzun vadede altın, konut ve toprağın daha fazla kazandırdığını söyleyebilirim.