Piyasaların fitili ateşlendi! Altın fiyatları tarihi zirvesini gördü

Piyasaların fitili ateşlendi! Altın fiyatları tarihi zirvesini gördü

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, 2.548 doları aşarak tarihi zirvesine ulaştı.

Altın fiyatları tarihi zirvesini gördü

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve ABD'deki enflasyon verilerinin ardından, Fed'den faiz indirimi beklentileriyle altın fiyatlarında önemli bir artış gözlemlendi. Altının ons fiyatı 2.547 doları geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve günlük yükseliş oranı yüzde 1.4 oldu. Yurt içinde ise gram altın fiyatı 2.805 liraya kadar çıktı.

altin-fiyatlarinda-ibre-yukari-dondu-iste-22-agustos-2024-gram-altin-ceyrek-altin-fiyatlari-17243003799657-1.jpg

ABD'de yıllık enflasyon verileri yüzde 2.5 ile beklentilere uygun gelirken, çekirdek enflasyonun hafifçe yüksek çıkması altın fiyatlarında kısa süreli bir düşüşe yol açmıştı. Ancak bugün açıklanan işsizlik maaşı başvurularındaki artış, ABD'de işsizlik maaşı başvurularının 7 Eylül'de sona eren haftada 2.000 artışla 230 bine yükseldiğini ortaya koydu. Bu rakam, piyasa beklentisi olan 227 binin üzerinde gerçekleşti.

altin-ssas-cover.jpg

İşsizlik maaşı başvurularındaki bu artış, Fed'in yılın geri kalanında yapacağı üç toplantıda da faiz indirimi yapacağı beklentisini artırdı. İlk faiz indiriminin 18 Eylül'de açıklanması bekleniyor. Piyasalarda, bu toplantıda yüzde 85 ihtimalle 25 baz puan, yüzde 15 ihtimalle ise 50 baz puanlık bir indirim yapılması öngörülüyor. Tarihsel olarak, faizlerin düşmesi altın fiyatlarının artmasına neden oluyor.