Proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yapıldı

Proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yapıldı

Şırnak Üniversitesi'nin koordinatörlüğünde başlatılan "Sürdürülebilir Alabalık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında bu yıl toplamda 25,5 ton alabalık ve somon üretildi.

Projede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı, Şırnak Valiliği, Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle çalışıldı ve proje 2023 yılında başarıyla tamamlandı. Özellikle Uludere Barajı'nda hayata geçirilen bu proje, Şırnak'ın Uludere ve diğer ilçelerinde balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğinin ekonomik potansiyelini ortaya koydu ve bölgedeki altı barajda benzer projelere örnek teşkil etti.

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Projenin ardından Şırnak Üniversitesi, su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2023-2024 sezonunda Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik destekleriyle kurulan alabalık yetiştiriciliği tesisinde 4 ton somon ve 21,5 ton alabalık olmak üzere toplamda 25,5 ton balık üretildi. Sezon, sektör ortalamasının üzerinde bir yem verimliliğiyle tamamlandı.

Üretilen balıklar, Şırnak Merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere ve Beytüşşebap ilçe merkezleri ile Kasrik, Kum Çatı, Balveren, Uzungeçit, Hilal ve Şenoba gibi beldelerde satışa sunuldu. Toplamda 6,5 ton alabalık, bölgede faaliyet gösteren tesislere satılırken, 19 ton alabalık ise Şırnak ilçe ve beldelerinde yaşayan bölge halkına ulaştırıldı.

Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen su ürünleri üretimi ve canlı balık satışı faaliyetleri, bölge halkına taze, protein ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin su ürünlerine erişim imkanı sundu.

Şırnak Üniversitesi proje kapsamında 25,5 ton balık üretimi yaptı