İşte Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken besinler

İşte Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken besinler

Ramazan ayında yeterli ve düzenli beslenmenin öneminden bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Kalelioğlu, "İftarda ve sahurda bağışıklığı düşürmeyecek şekilde beslenmeye özen gösterirken, karbonhidrat ve protein ihtiyacı da dikkatli ve ölçülü karşılanmalıdır" diyerek tavsiyelerde bulundu.

Gamze Kalelioğlu, Ramazan''da beslenmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"ÖNCELİK SU OLMALI"

Suyun yemekten daha önemli olduğunun altını çizen Kalelioğlu, "Uzun süren açlık ve susuzluktan dolayı önceliğimiz su olmalıdır. Hurma, zeytin gibi atıştırmalıklarla ya da az bir çorbayla iftara başlanabilir. Sonrasında sebze salata gibi posalı gıdalar ile devam edilip, sadece 7-8 dakika kadar ara verildikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ana yemekte kızartma ve kavurma gibi çok yağlı yemekler yerine, fırın-buğulama-haşlama-ızgara yöntemiyle pişirilen yemeklerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır" ifadelerini kullandı.

"SAHUR VE İFTARDA GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN"

"Tuz tüketimi ve kavrulmuş kuruyemişler oruç tutanları susuzluk açısından zorlayacaktır. Bu sebeple tuz miktarının sınırlandırılması ve kuruyemişlerin çiğ olarak tercih edilmesi gerekmektedir. Özellikle ceviz ve badem sağlıklı yağlar içermesi sebebiyle daha çok tok tutar. Yetişkin bir insanın ortalama 2-2,5 litre su ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, ekstra tercih edilen çay, kahve ve gazlı içecekler bu durumda mideyi dolduracağından su tüketimini zorlaştıracaktır. İftar sırasında bir içecek tüketilmesi gerekirse, şekersiz komposto, limonlu su ya da sade maden suyu tercih edilebilir" dedi.

ŞERBETLİ TATLI YERİNE SÜTLÜ TATLI TÜKETİLMESİ GEREKİYOR

Tatlı tüketilmesini uygun bulmadıklarını vurgulayan Kalelioğlu, "Yine de tatlı tüketilmek istenirse haftanın en fazla 2 günü şerbetli tatlı yerine sütlü tatlı tüketilmesi gerekiyor. Sütlü tatlı yanında da çiğ kuruyemişler tercih edilmesi şeker dengesi açısından olumlu etki sağlayacaktır. Kronik rahatsızlıkları ve hekim kontrolünde olanlar, oruç tutmadan önce hekimlerine danışması gerekmektedir. Oruç tutulmasına engel olabilecek bazı durumlar da söz konusudur. Gebelik, emziren anneler, ağır kalp hastaları, böbrek yetmezliği olanlar, hipoglisemi şikayeti olanlar, insülin kullanımı ve onkoloji hastaları açısından risk içermektedir" diye konuştu. (İHA)

İlgili Haberler