Resmen virüs yuvası. Su içerken buna dikkat edin

Resmen virüs yuvası. Su içerken buna dikkat edin

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bekir Uygun, sebillerin periyodik olarak temizlenmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Dr. Bekir Uygun, su sebillerinin hayatı kolaylaştırdığını ancak periyodik bakımının önemli olduğunu ifade etti. Uygun, "Sebiller, üretici firmaların belirttiği şekilde kimyasal ürünlerle tahriş edilmeden temizlenmeli. Aksi takdirde yosun tutabilir ve bakteri, virüs veya mantarların üremesine neden olabilir. Bu da ishal, Hepatit A, Hepatit E gibi hastalıklara yol açabilir" diye konuştu.

81029-1.jpg

"3 AYDAN DAHA SIK BAKIM YAPILABİLİR"

Kullanılan suyun sertliği ve bakteri içeriğinin de önemli olduğunu belirten Uygun, "Sebillerin temizliği kullanılan suya göre belirlenmeli. Bazen 3 ay beklemeden daha sık temizlik yapmak gerekebilir. Rotavirüs ve norovirüs gibi virüsler, yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına, ishale ve kusmaya neden olabilir" dedi.

81029.jpg

Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği Başkanı Halil Mert ise sebillerin temizliği konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Mert, "Sebillerin 3 ayda bir düzenli temizlenmesi gerektiğini çoğu kişi bilmiyor. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarmaya çalışıyoruz. Temizlik talebi, sıcaklarla artan yosunlaşma nedeniyle artıyor. Sudaki koku ve tat değişimlerinin sebebi de bu temizlik eksikliğidir. Temizlik işlemi 200 ila 250 lira arasında bir fiyata yapılabilir ancak vatandaşlar uygun solüsyonu alarak bu temizliği kendileri de yapabilir" dedi.