Restore edilen Kariye Camii ibadete açıldı

Restore edilen Kariye Camii ibadete açıldı
İstanbul'da bulunan Kariye Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait ve 21 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile cami statüsüne dönüştürüldü. Bugün, Kariye Camii'nin kapıları ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen 201 eserin toplu açılışı yapıldı.

İstanbul'da bulunan 33 eserin de yer aldığı açılış töreni, Kariye Camii'nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene video konferans aracılığıyla katılarak Kariye Camii'nin yeniden hizmete açılmasının hayırlı olması temennisinde bulundu ve İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş'a konuşma yapma fırsatı verdi.

Arpaguş, caminin uzun yıllar müze olarak kullanıldığını hatırlatarak, "79 yıl sonra Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından restore edilerek yeniden ibadete açılıyor. Ayasofa-i Kebir Camii'nden sonra, daha önceden cami olarak kullanılan mekan müzeye çevrilmişti. 1947'den sonra müze haline gelen bu cami vakıflarımızın gayret ve himmetleriyle tadilattan geçirilmiş ve bugün inşallah yeniden ibadete açılarak İstanbul'umuzda müminlerle buluşacaktır." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ya Allah, Bismillah" diyerek kurdelenin kesilmesini istedi.

Törene İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü Yavuz Güner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve diğer ilgililer katıldılar ve açılış kurdelesini kestiler.

Törene katılan birçok vatandaş, açılışın ardından camiye girerek ibadet etti.

Yapı, inşa edildikten sonra uzun yıllar kilise olarak kullanılmış, II. Beyazid döneminde Sadrazam Hadım Ali Paşa (Atik Ali Paşa) tarafından camiye dönüştürülmüştü. 1948 yılında Müzeler İdaresine bağlanarak müze haline getirilen Kariye, 1 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden cami statüsüne kavuştu. Bu kararın ardından caminin restorasyon çalışmaları 4 yıl boyunca tamamlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar