Deprem riski altındaki Türkiye’de riskli 6.5 milyon konut bulunurken, her yıl 1 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve iştirakleri ile belediyeler kamu tarafında birçok proje yürütürken, vatandaşa da kendi evini yenilemesi için destekler sağlanıyor. Bu kapsamda kentsel dönüşüm ve güçlendirme için verilen banka kredilerinin üst limiti 2 katına çıkarıldı.
KARAR YAYIMLANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde kredi desteğinin miktarını artıracaklarını açıklamıştı. Söz konusu karar dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı için üst limit, güçlendirme kredisinde 80 bin liradan 160 bin liraya, konut yapım, konut edindirme, işyeri yapım ve işyeri edindirme kredilerinde de 200 bin liradan 400 bin liraya yükseltildi.
2 YIL ANAPARA ÖDEMESİZ DÖNEM
Krediye bakanlık yıllık 400 baz puana kadar destek veriyor. Desteğin miktarı binanın enerji verimliliğine göre de değişebiliyor. Faiz destekli konut kredileri için vade en çok 10 yıl, işyeri kredilerinde ise 7 yıl olarak uygulanıyor. Kredi alanlar, ödemelerini eşit taksitli ödeyebildiği gibi 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem de sunuluyor. Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı da yapılan düzenlemeyle 1 milyon liradan 2 milyon liraya çıktı.
KREDİ İÇİN RİSKLİ YAPI ZORUNLULUĞU
Krediden yararlanılabilmesi için gayrimenkulün riskli alanda bulunması veya riskli yapı olduğunun teknik raporlarla tespit edilmiş olması gerekiyor. Ayrıca bina anlaşma ile tahliye edilmiş olmalı. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla faiz desteği verilebilmesi için tahliye tarihinden itibaren bankaya başvurulma süresi de 1 yıldan 2 yıla uzatıldı. Krediden; konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahipleri, riskli yapılarda en az 1 yıl oturan kiracı veya sınırlı ayni hak sahipleri, konutu riskli yapı olarak tespit edilen ve farklı bir konut almak isteyen malikler yararlanabiliyor.