RTÜK'ten Sosis Partisi Gıdatopya animasyonuna ceza

RTÜK'ten Sosis Partisi Gıdatopya animasyonuna ceza

Amazon Prime'da yayınlanan ve cinsel içerikleri nedeniyle büyük tepki toplayan Gıdatopya adlı animasyonun Türkiye'de yayını yasaklandı. Bu yasakla birlikte, Amazon Prime'a üst sınırdan para cezası da kesildi.

RTÜK, Amazon Prime'da +18 etiketiyle yer alan 'Sosis Partisi: Gıdatopya' isimli animasyon filminin toplumsal değerlere ve ahlaka aykırı olduğunu belirterek Türkiye'de yayınına son verdi.

RTÜK tarafından yapılan açıklamada, Kurulun haftalık olağan toplantısında, Amazon Prime Video platformunda yayınlanan bu animasyonu ele aldığı belirtildi. Vatandaşlar tarafından yoğun şikayet alan animasyonu inceleyen Üst Kurul, kararını oy birliğiyle aldı. Açıklamada, "İnsan soyunu ortadan kaldırdıktan sonra, gıdalar kendi ütopyalarını yaratmaya girişir" şeklinde tanıtılan yapımda ahlak dışı çarpık ilişkilerin resmedilmesinin RTÜK üyelerinin tamamının tepkisini çektiği" ifadelerine yer verildi.

adsiz-tasarim-18-bonh-cover.webp

Ayrıca açıklamada, "Yapılan müzakereler sonucunda 'prime video' logolu ve 'Amazon Turkey Video Dijital Yayıncılık Anonim Şirketi' unvanlı isteğe bağlı medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 6112 sayılı Kanunun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan 'Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.' hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle katalogdan çıkarma ve üst sınırdan idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi" ifadeleri kullanıldı.