Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Erzincan, Tunceli ve Bingöl’deki son durumu canlı yayında açıklamalarda bulundu.
Fahrettin Koca'nın açıklaması şöyle:
Maske, mesafe ve temizlik kurallarının yayılması gerektiğini düşünüyoruz. Tedbirlerin artan önemini gevşetildiklerinde birazdan vereceğimiz örnekleri duyunca daha iyi anlayacaksınız. Yaza nispetle oldukça riskli olan sonbahar aylarına girmiş olduk. Kapalı alanlarda virüsün yayılım alanı genişleyecek. Özetle sonbahar ve kış korona virüs için dikkat edilmesi gereken aylar olacak. Grip virüsü de korona virüs gibi solunum yolu ile bulaşıyor. Korona virüs, grip gibi bulaşırsa salgını kontrol etmemiz çok zor olur. Tüm dünyada hayatı tanınmaz hale sokan salgın, geçen yıl başlamıştı. Eldeki bilgilere göre virüs, bugüne kadar 39 milyon kişiye bulaştı. Bu sayı en başta 1'di. Vİrüs dünyaya o 1 kişiden yayıldı. Aramızda sadece bir korona virüs taşıyıcısının olması, izole edilmediği sürece riskin devam ettiği anlamına gelir.
AİLE ZİYARETLERİNİ ERTELEYİN
Aşı konusunda gelinen nokta ile tedavideki çözümleri ayrı tutuyorum. Radikal çözümler için zaman var. Korona virüs kişiden kişiye solunum yolu ile geçmektedir. Bilim adamlarımız maskenin koruyuculuk özelliğinin bazı şartlarla birlikte yüzde 90’a kadar çıktığını söylemektedir. Kapalı mekanlarda maske konusunda taviz veriyoruz. Bugünden itibaren bu tavizlerin riski artmaktadır. Aile ziyaretlerini erteleyin. Girip çıkanı çok olan yerlerde maske takmamak, eve virüsle dönmeyi göze almak demektir. Doğu Anadolu başta olmak üzere birçok yerde HES uygulamasının kullanım oranı düşük. İş ortamında kimsenin taşıyıcı olmadığının garantisi yoktur. Sosyal mesafe, virüse karşı ikinci tedbirdir.
Düğün, nikah gibi törenler kuralına uygun yapılması için takip ediliyor. Bu denetimlere sizin çevrenizde yaptığınız nazik uyarıları da eklemek istiyorum. Erzurum Şehir Hastanemizde sağlık mesleğine mensup arkadaşlarımızla hasbıhal ettik. Gözlemlerini benimle paylaştılar. Çocuk servisinde yatan hastalarımızı ziyaret ettim. Burada da şehir hastanemiz gurur verici kaliteye sahiptir.
Erzurum'da vaka ve poliklnik sayılarında 1 ay öncesine göre yüzde 60 düşüş görüyoruz. Vakalarımız yaklaşık üçte bire indi. Yoğun bakım oranı yüzde 42, solunum cihazı oranı yüzde 27.
Ağrı'da vaka sayılarında yüzde 75 oranında, Bingöl'de yarı yarıya düşüşlerimiz mevcut. Bingöl'de yatak doluluk oranımız yüzde 27. Ardahan'da son dönemde geç en aya göre yarı yarıya azalma yaşandı. Ancak son iki günde az da olsa artış görüyoruz. Ardahan'da yatak doluluk oranı yüzde 53, yoğun bakım ise yüzde 73.
Erzincan'da vaka sayımız yüzde 65 oranında düştü. Yatak doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım yüzde 63. Iğdır'da vaka saysında yarı yarıya düşüşten söz ediyoruz. Kars'ta yüzde 25, Tunceli'de yüzde 40 azalma görüyoruz.
Yurt genelinde hizmet veren filyasyon ekibimizdeki toplam 36 bin personelimize teşekkürü bir borç biliyorum. Şehir Hastanelerimizin salgından önce sağlık hizmetlerine yaptığı katkı, vatandaşlarımızın övgüsüne takdir olmuştur.
Bugün değerlendirmelerini yaptığımız 8 ilimizdeki sağlık tesislerine yönelik yatırım planlarımızı özetlemek istiyorum. Şehir hastanelerimizin sağlık hizmetlerine yaptığı katkı vatandaşımız açısından takdire mazhar olmuştur. 1570 yataklı Erzurum Şehir Hastanemizi tamamlayarak salgın başladığı dönemde hizmete aldık.
Şehir hastanemizin salgın döneminde bölgemize çok büyük katkılar sağladığını gördük. Ağrı ilimizde fizik tedavi hastanesi inşaatımız devam ediyor. Ağrı Ağız Diş Sağlığı binamızın inşasını tamamlayıp önümüzdeki yıl hizmete açacağız.
Yüz yüze eğitimle ilgili açılan sınıflarımız oldu. Bu dönemde özellikle konuyla ilgili Bilim Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığı ekibiyle ile uzun süre çalışmış olduk. Bu anlamda yapılabileceklerin çok net anlatıldığını ve kayda alındığını ifade etmek istiyorum. Açılan sınıflarla ilgili okullarda vaka sayılarında pozitif bulduğumuz vaka sayısında bir artış olmadığını görüyoruz. Hatta açılmayan yüz yüze eğitime göre kısmen düşüşlerin olduğunu da biliyoruz. Bu muhtemelen alınan tedbirlerin ve kontrollü davranışların sonucu olabilir.
Önümüzdeki dönemde yüz yüze eğitime geçmekten yanayız. Salgının seyrini görerek bu doğrultuda kademelendirmenin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu'nun değerlendirmesi olacak. Sanırım gelecek hafta Bilim Kurulu'nda bu konu gündeme gelmiş olacak.
Dünyada şu an faz3 aşamasına gelmiş 6 tane aşı var. Bunlardan iki tanesi ülkemizde faz3 çalışması, gönüllü insanımızın yapılmasına başlandı. Biri Feizer'in bir diğeri Çin snovak açısı, bir de Rusya'nın faz3 aşamasına gelen aşı var.
Büyün pozitif görülen ve bunlarla temaslı görülen herkes, HES uygulamasında yer alıyor. Gizlenerek siz burada herhangi bir mücadelede yapabilir misiniz? Sonucu önemsiyoruz ve sonunca odaklanıyoruz. Pandemi ile mücadelede, izlenerek yapılamaz. Bu dönemde pozitif görülen semptomu olan veya olmayan herkesle ilgili gerekli tedbirler alınıyor, dünyada da böyle bir örnek yok. Şu dönemde, alınan tedbirlere ek olarak yeni bir tedbir düşünmüyoruz ancak geçtiğimiz dönemdelerde Batman, Kayseri ve Gaziantep'te yükselmeler olmuştu. Buralarda sağlık ordumuz gerekeni yaptı. Ücretsiz ve test için bir çaba içerisindeyiz.
Salgınla mücadelede Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan, Erzincan, Tunceli ve Bingöl’deki son durum ve Türkiye değerlendirmesi:
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) October 16, 2020
????Erzurumhttps://t.co/8oFqbGs6Km
'Orman yangınları araştırılsın' teklifi reddedilince CHP'li vekil Suzan Şahin çıldırdı
CHP lideri Kılıçdaroğlu: Havuz medyası bile eleştiremedi
Ermenistan, Terter'de mezarlık ziyaretindeki sivilleri hedef aldı