Bakan Memişoğlu, dünyanın ve Türkiye'nin gündeminde yer alan maymun çiçeği vakalarına ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye’ye bu virüsün gelip gelmeyeceği ve olası bir durumda ne yapılacağı gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.
Açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:
“Bu tür salgınlar zaman zaman dünya genelinde ortaya çıkabiliyor. 1800’lerde, 1900’lerde ve hatta günümüzde, en büyük örneklerinden biri olan 2019’da başlayan Covid-19 pandemisini yaşadık. Bu gibi durumlar insanların doğal olarak tedirgin olmasına neden oluyor.
COVİD GİBİ BİR VİRÜS DEĞİL DNA VİRÜSÜ
Maymun çiçeği Covid gibi bir virüs değil, bu bir DNA virüsü. Bilim insanları bu virüsün daha agresif seyretmesini beklemiyor. Ayrıca bu virüs, 20 yıldır Kongo bölgesinde mevcut olan bir hastalık ve yeni bir hastalık değil.”
PEKİ MAYMUN ÇİÇEĞİ İNSANA NASIL BULAŞIYOR
“Özellikle 2022'nin Temmuz ayında Kongo’da bu hastalık yaygın hale geldi. Uzun süreli temas, yakın fiziksel temas veya cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalık türü. Covid gibi solunum yoluyla bulaşmıyor. Dolayısıyla yaygınlığı genellikle lokalize kalıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2022'de bu hastalık için acil durum ilan etti ve bu durum 2023 Mayıs ayına kadar sürdü. O dönemde Avrupa’da ve Türkiye’de de birkaç vaka görüldü, bu bir salgın olarak değerlendirilmemeli. Endemik bir hastalık, yani bölgesel bir hastalık.”
“TÜRKİYE’DE 2024 YILINDA GÖRÜLMEDİ
“2024'te aynı bölgede, bu hastalığın farklı bir versiyonu yeniden ortaya çıktı. Bu virüs normalde zaten o bölgede görülen bir tür. Virüsler kendilerini değiştirebilen organizmalardır ve farklı tiplerine dönüşebilirler. Türkiye’de 2024 yılında bu hastalığın herhangi bir vakasına rastlanmadı. Bilim insanlarımız ve altyapımızla bu durumu yakından izliyoruz.”
"BÜTÜN PLANLARIMIZI, HAZIRLIĞIMIZI YAPTIK"
“Bu acil durumdan sonra bilim kurulumuzu oluşturduk ve hastalıkla ilgili önlemleri belirledik. Eğer bu virüs Türkiye’ye gelirse ne yapmamız gerektiğini ve gelmeden önce nasıl önlem almamız gerektiğini planladık.
Dünya Sağlık Örgütü de bu duruma hazırlıklı olunması gerektiğini, hastalığın yayılıp yayılmayacağının belirsiz olduğunu ifade ediyor. Bilim insanları, bu hastalığın Covid gibi bir salgına dönüşmeyeceğini söylüyorlar. Ancak sağlıkta hiçbir şey kesin değildir; virüsün yapısı değişebilir ve yeni bir salgına neden olabilir. Biz sağlık sistemi olarak her türlü senaryoya karşı hazırız.”
“AŞISI VAR MI?”
“Aşısının olduğu söyleniyor ve %85-90 oranında koruma sağladığı belirtiliyor, son versiyon hakkında kesin bilgi henüz mevcut değil.”
“VATANDAŞLARIN ALMASI GEREKEN TEDBİRLER NELER?”
“Şu an için alınması gereken özel bir önlem yok. Vatandaşlarımız panik yapmasınlar. Bu durum, korkuyla değil, planlı ve tedbirli bir şekilde yönetilmesi gereken bir konu. Türkiye’de bir vaka tespit edilirse nasıl izole edileceği konusunda hazırlıklarımız tamamlandı. Şu an itibariyle ülkemizde bu virüsle ilgili herhangi bir tanı bulunmuyor.