SAĞLIK HİZMETLERİNİ BEDAVA ALABİLMEK İÇİN...
GSS için her ay belli bir prim ödenmesi gerekiyor. Bu prim ise öyle Bağkur ve SSK’lı çalışanlar için ödenen tutar kadar yüksek değil. Hesap asgari ücrete göre yapılıyor. Özetle GSS primi, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar ve 1 Temmuz itibarıyla 194 lira 13 kuruş oldu.
GSS PRİMİNİ DEVLET ÖDÜYOR
Söz konusu primi düzenli ödeyenlerin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler, devlet destekli sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Herkesin bütçesi aynı değil. Bu konuda da devlet imkanlarını kullanıyor ve ödeme gücü bulunmayan vatandaşların primini karşılıyor. Ancak önce ödeme gücünün olmadığı tespit edilmeli. Bunun için de gelir testi yaptırmak şart. Gelir testine giren kişinin evindeki kişi başına gelir 1.833 liranın altındaysa GSS primini devlet ödüyor.
BAŞVURU ADRESİ...
Yani 4 kişilik bir ailenin aylık geliri 7 bin 333 liranın altındaysa o hanede çalışmayan ve sosyal güvencesi olmayan kişi bedava sağlık için başvuru yapabilir. GSS primini ödeyecek gücü olmayan vatandaşlar, ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat ederek gelir testini yaptırabilir. GSS’si devlet tarafından karşılanan kişiler devlet ve üniversite hastanelerine başvurduklarında ücretsiz yararlanabilir.
YIL SONUNA KADAR UZATILDI
Öte yandan daha önceki yıllardan GSS prim borcu olanlara yönelik çeşitli yapılandırma imkanları getirilmişti. Buna rağmen borcunu ödeyemeyenlere bu yıl sonuna kadar sürecek başka bir imkan daha tanınmıştı. Buna göre; prim borcu nedeniyle bedava sağlık hizmeti alamayacak vatandaşlara ve bakmakla yükümlü yakınlarına, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesisleri ile üniversite hastanelerinde 31 Aralık 2022’ye kadar sağlık hizmeti verilecek. Daha önce uzatılan bu sürenin, eğer yeni yılda da yapılandırma yasası çıkmazsa tekrar uzatılması gündeme gelebilir.
Genel Sağlık Sigortası kapsamı altında 9.4 milyon kişi bulunuyor. Bunların 2 milyonu primlerini kendi ödüyor, 7.4 milyon kişinin primlerini devlet karşılıyor.
ALACAK TUTARLARI SİLİNİYOR
Ayrıca geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeyle sağlık sigortası olmadığı için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık tesislerinde sağlık hizmeti alamayanlara yönelik de bir düzenleme yapıldı. Buna göre; sağlık hizmet bedellerinden 31 Aralık 2021 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50’si bir yıl içerisinde ödenirse geri kalan kısmı silinecek. Borç tutarı 10 bin lira ve altında ise tamamı resen silinecek. Borç tutarının yarısının 10 bin liranın altında olması halinde 10 bin lirası silindikten sonra bakiye kısım tahsil edilecek. Bu düzenleme de hastane borcu olup da zorda olan GSS’liler için önemli bir avantaj sağlıyor.