Gastroenteroloji Uzmanı Opr. Dr. Sibel Tetik, bu durumun özellikle mide rahatsızlıkları olan kişilerde hastalıkların artmasına neden olabileceğini belirtti. Özellikle mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar ile kan sulandırıcı veya romatizma ilaçları kullanan kişilerin, mide rahatsızlıkları ve kanama riski açısından dikkatli olmaları gerektiğine işaret etti.
Ramazan'da öğün aralarının uzun olmasının mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine dikkat çeken Tetik, "Bu kişilerin Ramazan ayını sağlık sorunu yaşamadan geçirebilmeleri için uzman doktora danışmaları önemlidir. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, hamileler ve çocuklar ile mide ameliyatı geçirmiş olanlar, sağlık problemleri yaşamamak için uzman görüşü almalıdırlar" dedi.
Tetik ayrıca, iftar ve sahurda aşırı yemek yemenin, özellikle reflü, gastrit ve ülser hastalığı olanlarda sorunlara yol açabileceğini vurguladı. Bu nedenle, sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mide rahatsızlığı geçirenlerin, oruç tutmadan önce tedavilerini tamamlamalarının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Sahurda ve iftarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önemine de değinen Tetik, hafif ve sindirimi kolay besinlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, iftarın hemen ardından yapılan yürüyüşlerin metabolizmayı hızlandırarak sindirimi kolaylaştıracağını ifade etti.
Sahurda önerilen besinler arasında süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tam buğday unundan yapılmış ekmek gibi hafif ve sindirimi kolay besinlerin olduğunu belirten Tetik, iftardan sahura kadar yeterli miktarda su tüketilmesinin önemine de vurgu yaptı.