Şap hastalığının gizli gerçekleri ortaya çıktı: Hayvanları hiç böyle görmediniz!

Şap hastalığının gizli gerçekleri ortaya çıktı: Hayvanları hiç böyle görmediniz!

Besiciler son 1 aydır hayvanlarında görülen şap hastalığı ile mücadele ediyor. Hızla yayılan hastalık, hem verimi etkiliyor hem de hayvanların hayatını tehlikeye atıyor. Hastalığa ilişkin yeni videolar ortaya çıktı. Şap hastalığı nedir? Nasıl bulaşıyor? Tedavisi var mı? İşte tüm detaylar…

GÜNBOYU / ESMA KARAYEL 

Erzurum, Adana, Aydın, Zonguldak’ta şap vakaları arttı. Şap hasatlığı nedeniyle bazı köylerde karantina başladı. Besicilerden hayvanlarını tedavi ettiremeyenler zoraki kesime yolladı. Şapın tedavisinde kesim, karantina ve aşılama yöntemleri bulunuyor. Bazı besiciler ise aşılamaya karşı çıkıyor.

Zonguldak’ta Ereğli, Alaplı, Kozlu, Gökçebey ilçeleri ve merkeze bağlı köylerde ahır ve ağıllarda inek, koyun ve keçi gibi hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi.

Aydın''ın Germencik ilçesinde şap vakaları nedeniyle ilçeye hayvan giriş çıkışları durduruldu.

ŞAP HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir.

Koyun ve keçilerde hastalık daha hafif seyirlidir. Hastalık koyunlarda genellikle topallık ile karakterizedir ve topallık süreklilik gösterir. Ağızdaki lezyonlar sığırlardaki lezyonlardan daha küçük ve daha kısa sürelidir. Genellikle hastalığın yol açtığı ekonomik kayıplar sığırlarınkinden daha düşüktür ve klinik bulgular ancak dikkatli bir gözlemle belirlenir.

Şap hastalığının kontrolü için uygulanan 3 ana strateji vardır. Bunlar: Kesim, Karantina, Aşılama

Kesim fiyatları illere göre değişiklik gösterse de en düşük fiyat 160 liradan başlıyor, 270 liraya kadar çıkıyor.

İlgili Haberler