Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından dolar kuru 3 ay boyunca sabit kalmıştı. Bu dönemde birçok yatırımcı TL varlıklarına yöneldi.
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunun sabit tutulmasını eleştirerek, geçmişte yaşananları hatırlattı ve benzer bir durumun tekrar yaşanabileceğini belirtti.
TL VARLIKLARI DEĞER KAZANDI, DOLAR SABİT KALDI
Enflasyon ve kur artışı ile mücadele amacıyla Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesine çıkarmış ve ardından sabit tutmuştu. Faiz kararının ardından dolar kuru 32 TL seviyelerinde kalmış, rekor bir artış göstermemişti.
Bu durgunluk sonrasında mevduat faizinin yüzde 50'ye çıkması ve borsanın rekor artış kaydetmesi, yatırımcıların TL varlıklarına yönelmesine neden oldu.
ENFLASYON DÜŞTÜ
Türkiye’de enflasyon, son günlerde baz etkisiyle düşüş göstermeye başladı. Ekonomik politikaların hem kur hem de enflasyon ile mücadelede başarılı olduğu görüldü. Geleceğe dair beklentiler ise merak konusu olmaya devam ediyor.
200 KAT DEĞER KAYBETMİŞTİ
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, mevcut ekonomik politikaların felakete yol açabileceğini belirterek, geçmişte yaşananları örnek gösterdi.
Geçer, “Bu programın aynısı geçmişte ağır sonuçlar doğurmuştu. Bu bana göre bir ekonomik program değil. 1994 yılında uygulanan politika ile şimdiki aynı. O dönemdeki ekonomik kriz, 2001 yılındaki krizi de tetiklemişti.
1994'te 8 bin TL olan kur, 1,6 milyona çıkmıştı. TL yaklaşık 200 kat değer kaybetmişti. Kuru sabit tutmaya çalışırken bu sonuçlarla karşılaşılmıştı” dedi.
SERBEST PİYASADA DÖVİZ FİYATLARI
Serbest piyasada dolar, 32,9030 liradan alınırken 32,9050 liradan satılıyor. Euro ise 35,6040 liradan alınıp 35,6060 liradan satılıyor.
Dün doların satış fiyatı 32,9130 lira, euronun satış fiyatı ise 35,6160 lira olarak belirlenmişti.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.