Dolarda büyük deprem! Selçuk Geçer ve Çetin Ünsalan'dan dolar kuru için devalüasyon uyarısı

Dolarda büyük deprem! Selçuk Geçer ve Çetin Ünsalan'dan dolar kuru için devalüasyon uyarısı

Dolar kurunda yaşanan dalgalanma devam ederken, ünlü ekonomist Selçuk Geçer ve Çetin Ünsalan'dan dikkat çeken bir uyarı geldi.

Dolar kuru uzun zamandır 18 bandından hareket ediyor. Doların enflasyon karşısında getirisinin olmaması yüzünden Kur Korumalı mevduat hesaplarına da ilgi arttı ve son dönemlerde KKM''ye giriş konusunda rekor kırıldı.  Kur korumalı mevduat hesabında aralık ayının son haftasıyla ocak ayının ilk haftasında yaşanan 93 milyar liralık hızlı düşüşten sonra DTH dönüşümlülerde faiz sınırlamasının kaldırılması özellikle son iki haftada hızlı bir artış başlattı.

KKM bakiyesi 6 Ocak’tan bu yana artıyor. Son beş haftadaki artış 114 milyar lirayı buldu. KKM, 10 Şubat’ta 1 trilyon 484 milyar liraya ulaştı. Bu, KKM’nin şimdiye kadar çıktığı en yüksek düzey. İhracatçılar da rekabet için döviz kurunun düşük kalmasından şikayetçi, hatta bunun için de Merkez Bankası ile bir görüşme gerçekleştirmişti.

Ekonomik göstergelerle ilgili çok dikkat çekici tespitlerde bulunan ekonomist Selçuk Geçer ve Çetin Ünsalan da YouTube programlarında dolar kuruyla ilgili çok dikkat çekici değerlendirmeler ve uyarılar yaptı.

Selçuk Geçer''in "Uzun vadeli borçlarımız azalmış ne düşünüyorsun bu konuda?" sorusuna Çetin Ünsalan şu cevabı verdi:

Normal şartlarda çok şükür borç almıyoruz artık borçlarımız azalıyor demeyi çok isterdim ama film öyle değil. Uzun vadeli borçların azalması toplam borcun azalıp azalmamasıyla alakalı değil borç alma ihtiyacımızın azalmasıyla alakalı da değil borç bulamamaktan kaynaklı. Kısa vadeli borçlarda atlama olmasından anlayabiliriz bunu. 

190 milyar doları biraz aşmış durumda. Kısa vadeli borçlar 191,2 milyar dolar. Bu ne demektir peki? Bir kere zor para buluyorsun demek. Daha pahalı bir para buluyorsun demek. Kısa vadeli olduğu için senin döviz yani nakit ihtiyacını daha da şiddetlendiriyor demek. Yoksa uzun vadeli projelerinin finansmanı için borç arıyorsan mantıklıdır. Vadeler kısalıyor miktarlar artıyorsa sadece kısa zamanda ödemen gereken para miktarı artmıyor bu senin döviz arayışında ekstra bir baskı yaratacağın anlamına geliyor.

Gelişmekte olan çoğu ülkede bu sıkıntı var. Biz de o ülkelerden biriyiz. Mesela Mısır''da yüzde 50 develeme söz konusuymuş. Bu gelişmekte olan ülkeler için art arda yaşanacak devalüasyon fırtınasının habercisi. Türkiye''nin adı geçmiyor ama şöyle bir uyarı var orada.  21''in altına düşmeyen Dolar ya da TL ve önümüzdeki süreçte de baskılanmaya müsait bir ortam vurgusu yapılıyor. Bu doğal olarak borcun vadesi kısaldıkça ihtiyacın şiddetlendikçe dövizin TL karşısında değer kazanacak demektir. Baskılarsan da devalüasyon riskini oransal olarak artırırsın anlamına gelir.

İlgili Haberler