Daha önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin gerçek şiddetini açıklayan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bir sonraki depremin olacağı 3 ili Adana, Osmaniye ve Hatay olarak açıkladı.
“Saimbeyli Feke fay hattının kuzeyindeki faylar Adana’ya ilerleyen stres yüklenen faylardır. Bu nedenle bundan sonraki artçıların gerçekleşeceği alan burada olabilir. Saroz Tufanbeyli fayından ve Elbistan Göksu fayından gelen stresler var. Bu nedenle Osmaniye ve İskenderun çukur alanında depremlerin olacağını vurgulamak gerekir” dedi.
Üşümezsoy’un açıklamalarında yer alan ifadeler şöyle:
“OSMANİYE VE İSKENDERUN’DA DEPREMLER OLACAK”
Dün Sürgü, Ceyhan, Göksu fayının kırılan ikinci fay olduğunu, birinci fayın ise Pazarcık, Adıyaman, Gölbaşı fayı bunun güneye doğru devamında ise Ölüdeniz fayı ve Akdeniz’den gelen fayın Anadolu’ya uzandığını bundan sonraki deprem stresin kuzeydeki Ölüdeniz fayı ve Akdeniz Kıbrıs’a doğru giden bir fay için stres olabileceğini duyurduk. Daha ilginç olanı haritalar göndererek de Göksu bölgesinde giden bir riskin olduğunu çünkü Elbistan fayının batı ucu Adana Havzası’na doğru ilerleyen bir konuma gitti. Bundan sonraki aşamada Elbistan bloğu batıya doğru kayarak depremi oluşturmuştur. Bu Elbistan Afşin bloğunun batıya doğru kayması Adana tarafında kuzeyden gelen faylar stres yükledi. Elbistan fayının kuzeyindeki Saroz fayı Adana Havzası’na ilerleyen bir stres yaratıyor. Bu artçı depremlerin yöneleceği kesim Adana’nın kuzey bölgesinden gelen Saroz Tufanbeyli fayından ve Elbistan Göksu fayından gelen stresler olduğunu kabul etmek gerekir. Diğer taraftan ise Amanos bloğunun doğu kesiminden olan bu deprem Amonos bloğunun batı kesimindeki Osmaniye ve İskenderun çukur alanında depremlerin olacağını vurgulamak gerekir. Bu nedenle Adana Havzası’nın güneyindeki İskenderun ve Osmaniye bölümü gibi kuzeyindeki alandan gelen bölgelerde bu stresle yüklenmiş durumdadır.
“ARTÇILARIN GERÇEKLEŞECEĞİ ALAN BURADA”
Elbistan depreminde Nurhak Afşin bloğu batıya doğru kayarak Adana ilçelerine Göksu ve Ceyhan hattına stres yükledi. Bu fayın kuzeyindeki Tufanbeyli fayı da Kayseri bloğunun güneye Adana’ya doğru hareketine ve oradaki yer altı faylarına stres yüklediğini görüyoruz. Adana’nın kuzeyinden gelen ve Adana’ya giden birinci faylar Göksun, Çardak ve Ceyhan fay hattıdır. Bu fay hattı bu depremde kırılan Elbistan fayının Adana’ya doğru giren kesimidir. Artçıların bu fayda yoğunlaşması bu fayın 98’de kırılmasına kadar kısmen yüksek bir enerji ile dolanmış bir yanı var. Onun hemen yanındaki fayda Saimbeyli fayıdır. Bu fay buna paralel gelen bir fay hattı olarak Adana’ya doğru stresi belirlemektedir.
Saimbeyli Feke fay hattı And Elbistan bloğunu kuzeyden sınırlayan bir fay hattıdır. Bu fay hattının kuzeyindeki blok güney ve Adana’ya doğru ilerleyen bir hareket göstermektedir. Saroz Saimbeyli fay hattı olarak bu faylar Adana’ya ilerleyen stres yüklenen faylardır. Bu nedenle bundan sonraki artçıların gerçekleşeceği alan burada olabilir.
Gerek Elbistan’dan Adana’ya doğru giden Çardak, Göksu, Andr fayları dışında Afşin bloğunun kuzeyinden gelen Tufanbeyli fayı değişik kollar şeklinde Adana Havzası’na girmektedir. Saroz, Tufanbeyli çatallanarak Adana Havzası’na giren faylardır. Birinci ağırlıkta olan ilk bölümü Göksun yüksek sesle yüklenmiş onun dışında yüklenen ikinci sistem ise soğan kabuğu gibi saran bu faylar Adana Tufanbeyli Saroz fayları olarak Kayseri bloğunun Adana’ya doğru ilerlemesine ve deprem riski oluşmasına sebep olan bir sistemdir.
Bu depremden dolayı etkilenmiş diğer bir stres alanı ise daha geniş anlamda Doğanşehir’den kuzeye doğru giden ve Erguvan’dan yukarı çıkan diğer taraftan da Ovacık fayıyla bağlantılı kuşaktır. Ovacık fayının doğusundaki Kuzey Anadolu fayının devamı olan bu İrisun fayı bu depremden etkilenebilir.
“ANADOLU TOROS BLOĞU ÇUKUROVA HAVZASI’NA AKMAKTA”
Ovacık fayı da bu stres içindedir. Bu da Malatya’dan Ovacık fayına doğru giden bu hatta risk taşıyan bir hattır. Bu haritaya baktığımız zaman kızak gibi fayları düşünürsek birinci kızakta Arap plakası doğuya doğru kayıyor. Bu Adıyaman, Gölbaşı ve Pazarcık kırılmasını yarattı. Diğer kızak kuzeye doğru ilerliyor, bu da Ölüdeniz fayı. Bundan sonraki deprem Çelikhan’dan Doğanşehir, Elbistan, Sürgüyü, Çardak, Göksun, Andr hattı. Bu kızak boyunca kısmen Malatya ve Afşin bloğu batıya doğru kayıyor ve bu Adana’ya doğru giden kesim. Bunların kuzeyindeki alan da ise Kayseri bloğu, Saroz, Tufanbeyli, Saimbeyli fayları boyunca Adana’ya doğru kaymaktadır. Bu anlamda katlı bir kızak şeklinde Anadolu Toros bloğu parçalar halinde güneybatıya doğru ilerleyerek Çukurova Havzası’nın içine doğru o bölgeye ırmak gibi akmaktadır.