Merkez Bankası'nın yayımladığı son verilere göre, yaklaşık dört yıl sonra ilk kez swap hariç net rezervlerin pozitif bölgeye geçtiği görülüyor. Son iki ayda, bu rezervlerde 67 milyar dolarlık bir artış kaydedildi.
Cumhuriyet gazetesinden Remzi Akkök'e konuşan Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye ekonomisine sıcak paranın maliyetini değerlendirirken, Merkez Bankası rezervlerindeki bu artışın tamamen yabancı sermaye girişinden kaynaklanmadığını vurguladı.
ŞENOL BABUŞÇU'DAN DOLAR TAHMİNİ
Geçtiğimiz haftanın dalgalı seyrinin ardından dolar, düşüş trendi sonrası haftayı 32,38 TL seviyesinde kapattı. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yıl sonu itibariyle dolar/TL kurunun 38 lira civarında olacağını öngördü.
Babuşcu, Merkez Bankası'nın belirli bir döviz kuru hedefi olmadığını belirterek, "Merkez Bankası'nın böyle bir hedefi yok, ancak benim tahminim dolar kurunun yıl sonu itibariyle 38 lira civarında olacağı yönünde. 40 lira seviyesine ulaşma olasılığı ise oldukça düşük" dedi.
MERKEZ BANKASI ANKETİNDE DOLAR TAHMİNİ
Mayıs ayında yapılan Merkez Bankası katılımcı anketinde, bir önceki ankette 40,01 TL olarak tahmin edilen dolar kuru, bu dönemde 38,78 TL olarak öngörülmüştü.
MERKEZ BANKASI’NIN DOLAR REZERVİ YÜKSELDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haftalık rezerv verilerini açıkladı. Merkez'in toplam rezervleri 142 milyar 242 milyon dolardan 143 milyar 648 milyon dolara yükseldi.
Bu artışla birlikte Merkez'in rezervleri 1.4 milyar dolarlık bir yükseliş gösterdi. Altın rezervleri ise 59 milyar 476 milyon dolardan 59 milyar 740 milyon dolara çıktı. Döviz rezervleri ise 82 milyar 766 milyon dolardan 83 milyar 908 milyon dolara ulaştı.
Öte yandan, Merkez'in rezervleri en son 22 Aralık 2023 tarihinde 145 milyar 452 milyon dolarla rekor kırmıştı.
DÖVİZ KURUNDA SON DURUM
İç ve dış piyasalarda altın ve döviz kurlarındaki değişimler, vatandaşlar tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor.
Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.