Yaklaşık 1 milyon kayıt dışı ev ve bakım işçisinin sosyal güvence altına alınması için geri sayım başladı.
SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİ ARTACAK
Yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, bu düzenlemenin sosyal güvenlik primlerinin artmasına ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
“KAYIT ALTINA ALACAĞIZ”
Arslan, "Ev işçilerinin sorununu çözmek, kamu ve devlet için önemli bir avantaj sağlar. Ev işçilerini SGK kapsamına alırsak, SGK'nın prim miktarı artacak. İş kanunu kapsamına alırsak, vergi ve sigorta primleri ödeyerek ülkenin kayıt dışı bir kesimini kayıt altına alacağız." dedi.
“HUKUKİ GÜVENCE ALTINDA OLMALI”
Arslan, ev işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini de vurguladı. Özellikle iş sağlığı ve güvenliğinde ciddi sorunlar yaşandığını belirten Arslan, "Çalışma koşulları evin yetkilisine bırakılmamalı, hukuki güvence altında olmalı." mesajını verdi.
EV İŞÇİSİ NEDİR?
Ev işçileri, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ev işleriyle (temizlik, ütü, yemek yapma, bulaşık yıkama, bahçe bakımı vb.) uğraşan kişiler olarak tanımlanıyor.
TÜRKİYE'DE KAÇ EV İŞÇİSİ VAR?
Dünya genelinde, 15 yaş ve üzeri yaklaşık 75,6 milyon ev işçisi bulunuyor. Bu işçilerin yüzde 76'sını kadınlar oluşturuyor. Türkiye'de ise ev işçisi sayısı kesin olarak belirlenememekle birlikte, TÜİK'in 2020 verilerine göre 220 binden fazla ev işçisi bulunuyor. Ancak ev işçileri sendikalarına göre, bu sayının en az 1 milyon olduğu tahmin ediliyor.
Ev işçileri, Türkiye'de ve dünya genelinde en güvencesiz çalışan gruplar arasında yer alırken, yüzde 90'ından fazlası kayıt dışı koşullarda çalışıyor.