100 bin liradan 1 milyon liraya yükseldi. E- Devlet’ten tek tık ile yapılıyor

Bunu yapan kişilere kötü haber. Cezası 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. İşte detaylar...

Serbest piyasa koşulları gereği, aynı ürünün farklı marketlerde değişik fiyatlarla satılması yaygın bir durumdur. Ancak bu durum bazen aşırı fiyat artışlarına neden olabilir. Örneğin, bir markette 'X' fiyata satılan ürün, başka bir markette üç katı kadar bir fiyat etiketiyle karşılaşabiliyor. Bu nedenle, vatandaşlar tasarruf sağlamak amacıyla en uygun fiyatı bulmak için farklı marketleri dolaşmak zorunda kalıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Avukat Özlem Şen, bu konuda vatandaşları bilgilendirdi.

CEZALAR YENİ DÜZENLEMEYLE ARTIRILDI

Farklı marketlerdeki belirgin fiyat farklılıklarının fahiş fiyat artışı anlamına geldiğini belirten Şen, “Bu tür uygulamalar, cezai müeyyidelere tabi. Türk Ticaret Kanunu, Tüketici Koruma Kanunu ve perakende ticaretle ilgili düzenlemeleri içeren yasalar var. Bu yasaların birleşimi, fahiş fiyat artışlarına ve stokçuluğa karşı yaptırımlar öngörüyor. Mayıs ayında yapılan güncellemeyle, fahiş fiyat artışlarının cezası 100 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Stokçuluk yapan firmalara verilen ceza ise 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseltildi” dedi.

VATANDAŞLAR FAHİŞ FİYATLARA KARŞI NE YAPABİLİR?

Pandemi döneminde hayatımıza giren fahiş fiyat ve stokçuluk konusunda vatandaşların haklarının bulunduğunu belirten Şen, bir markette fahiş fiyat artışını fark edenlerin şu adımları izlemelerini önerdi:

“Yaptırımların uygulanabilmesi için vatandaşlar, e-Devlet üzerinden Ticaret Bakanlığı'nın sağladığı ‘Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi’ formunu doldurabilir. İnternet kullanmayanlar ise Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’nı arayarak şikayetlerini iletebilirler. Ayrıca, CİMER üzerinden yapılan şikayetler de Ticaret Bakanlığı’na iletilir.”

İNTERNETTEKİ FAHİŞ FİYATLARI DA ŞİKAYET EDEBİLİRSİNİZ

Fahiş fiyat artışları yalnızca fiziksel marketlerde değil, e-ticaret sitelerinde de görülebilir. Şen, “İnternet ortamında da fahiş fiyat artışları ve stokçuluk yapılabiliyor. Bu durumlarda Reklam Kurulu devreye girerek içeriklerin engellenmesi veya kaldırılması yönünde kararlar alabiliyor. İnternet üzerinden yapılan fahiş fiyatlı satışlar da e-Devlet, Alo 175 ve CİMER üzerinden aynı şekilde şikayet edilebilir” şeklinde konuştu.

Şen, yasal düzenlemelerin yeterli olduğunu vurgulayarak, denetimlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Ekonomi Haberleri