Panamalı arkeologlar, 1300 yıl öncesine ait bir Gran Coclé kabile reisinin muazzam mezarını keşfetti. Cumhuriyet'teki habere göre, El Kanyo arkeolojik parkı olarak adlandırılan alanda yapılan kazılarda ortaya çıkan mezar, Panama Kültür Bakanlığı'nın da dikkatini çekti.
Mezardan çıkan nadir buluntular arasında altın takılar ve altın kaplı balina dişleri dikkat çekiyor. Arkeologlar, El Kanyo arkeolojik parkında gerçekleştirilen kazılarda, Gran Coclé medeniyetinden 1300 yıl öncesine ait bir kabile reisinin mezarına ulaştı.
MS 700 ile 1000 yılları arasında kullanıldığı tahmin edilen bu alanda daha önce de dikilitaşlar ve dini öneme sahip ahşap yapılar gibi birçok tarihi eser keşfedilmişti.
Mezarda yapılan araştırmalarda, kabile asillerine ve hizmetkarlarına ait 8 ila 32 ceset içeren çoklu mezarlara rastlandı. Yeni keşfedilen mezara kaç kişinin gömüldüğü henüz netleşmese de, arkeologlar, Gran Coclé şefinin, eski geleneklere uygun olarak "bir kadın bedeninin üzerine yüzüstü gömüldüğünü" belirtti.
Mezarın zengin içeriği arasında beş adet altın plaka zırh, iki adet altın boncuklu kemer, altın küpeler, bir dizi dairesel altın plaka ve altın kaplı ispermeçet balinası dişleriyle süslenmiş beş küpe yer alıyor.
Ayrıca, kemikten yapılmış bir dizi flüt, iki çıngırak ve boncuklu bir kolye gibi eserler de bulundu.
Gran Coclé kültürü, M.Ö. 200'den M.S. 1550'ye kadar var olduğu düşünülen ve özellikle altın işçiliğindeki ustalığıyla bilinen bir Orta Amerika medeniyetidir.
Panama'nın bu küçük ülkesi, dünya genelindeki antik hazineleriyle dikkat çekerken, Panama Kanalı'nın stratejik konumuyla da önem kazanmaktadır. Ayrıca, biyoçeşitlilik açısından zengin olan Panama, ormanları, milli parkları ve yaban hayatı koruma alanlarıyla bilinir.