Murat Beyaz-Günboyu
Evlilik kredisinin açıklanmasının ardından dolandırıcılar, 150 bin liralık evlilik kredisi vaadiyle insanları dolandırmaya başladı.
Aile ve Gençlik Fonu'nun açılmasıyla birlikte, yeni evlenecek gençlere 2 yıl geri ödemesiz olarak 150 bin lira tutarında evlilik kredisi verilmesi planlanırken, faizsiz krediden yararlanmak isteyen vatandaşlara göz diken dolandırıcılar, e-Devlet'in kopyasını oluşturarak birçok vatandaştan bin lira ile 3 bin lira arasında para aldıkları ortaya çıktı.
Dolandırıcılar vatandaşlardan, 'kayıt ücreti' adı altında e-Devlet'e birebir benzeyen uygulamaya yönlendirerek verilen IBAN'a para gönderilmesini istedi. Yeni dolandırıcılık yöntemine kanan birçok vatandaş verilen IBAN numarasına para göndererek dolandırıldı.
Dolandırılan Kübra isimli vatandaş, mağdur olduğunu dile getirerek şu açıklamada bulundu:
"Evlilik kredisi için başvuru yaptım ve 2 bin lira ücret talep ettiler. Parayı IBAN üzerinden gönderdim fakat karşı taraf, 24 saat içinde dönüş yapacaklarını söyledi. Ancak şimdi 3 gün geçti, ne dönüş oldu ne de bir açıklama. 'Eğer işlem onaylanmazsa paranızı iade ederiz' dediler ancak hâlâ hiçbir geri dönüş olmadı. Site, bizi doğrudan e-Devlet sitesine yönlendiriyor gibi gözüküyor. Biz de e-Devlet şifremizi girerek giriş yapıyoruz.
Elimizde bir dekont ve dolandırıcıların isimleri ile IBAN bilgileri var. Bu ücreti geri almanın bir yolu var mı, yardım edebilirlerse çok sevinirim. İnsanlar bu dönemde zorluk çekiyor ve bu tür dolandırıcılıkların artması gerçekten üzücü. Bu konuda bir çözüm bulunmasını umuyorum çünkü evlilik kredisi gibi önemli bir konuda daha fazla insanın mağdur olmasını istemiyorum."
Mağdurlardan Mizgin adındaki vatandaş ise, "E-devlet adı altında evlilik kredisi başvurusu diye 2000 TL istediler. IBAN'a bu parayı yatırdık ancak yanıltıldık. Acil bir çözüm bulunmasını istiyorum. Bu tür dolandırıcılıkların devlet adı altında olması çok endişe verici" dedi.
EVLİLİK KREDİSİ NEDİR?
150 bin liralık evlilik kredisi, öncelikle 6 Şubat depremi etkilenen bölgelerde pilot bir uygulama olarak başlayacak. Krediye başvurabilmek için gelecek yönetmelikle belirlenecek olan yaş sınırları arasında, bakanlık tarafından açıklanan şartlarda 18 ile 27 yaş arasındaki gençler faydalanabilecek.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olarak oluşturulan Aile ve Gençlik Fonu, aile yapısını desteklemeyi, gençleri sosyal risklere karşı korumayı ve gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan bu fon, gençlere evlilik sürecinde mali destek sağlamayı hedefliyor.
Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere toplamda 5 kişiden oluşacak. Kararlar, kurulun oy çokluğuyla alınacak ve ilgili bakanlar tarafından görevlendirilen yardımcılar, bu kurulda görev yapacak.
Yeni evlenecek gençlere sunulan 150 bin lira tutarındaki faizsiz kredi, 2 yıl boyunca geri ödemesiz olacak ve 4 yıllık bir geri ödeme sürecini içerecek. Fonun internet üzerinden başvuru alacağı bu kredi programının başlangıç noktası, öncelikle 6 Şubat depreminin etkilediği bölgeler olacak ve daha sonra Türkiye genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.