19 Mayıs'ı, yani Atatürk'ün ve kurduğu yeni Türkiye'nin doğum gününü kutlamamız gerekirken neler konuşuyoruz:
'Mafya-siyaset-devlet ve medya'
Ve maalesef bugün yaşadıklarımızı Susurluk döneminde de aynen yaşamıştık.
'Mafya-siyaset-devlet ve medya' Susurluk'ta da aynen şimdiki gibi iç içe çıkmıştı, aranılan suçluları devlet biliyordu, medya biliyordu, siyaset biliyordu.
Şimdi farklı bir şey yok. Gizli ilişkiler hep sürüyor, bazı siyasiler, devlet görevlileri, gazeteciler bundan nemalanıyor ve vatandaş ancak çıkar çatışması olunca veya Susurluk'taki gibi tesadüfi bir kaza olunca gerçeği fark ediyor.
Yazık…
Tam da bu günlerde Kolombiya'daki uyuşturucu patronu Pablo Escobar'ın hayatının anlatıldığı 'Narkos' dizisini izlemek iyi bir tesadüf oldu.
Türkiye ve Kolombiya birbirine çok uzak iki ülke ama yaşananlar arasında büyük benzerlikler olduğunu görüyorsunuz. Zaten iki ülke arasındaki uzaklık da, günümüzde artık çok sorun değil. Bildiğiniz gibi geçen yaz Kolombiya'da Türkiye'ye gönderilecek yüzlerce milyon dolarlık tonlarca kokain de ele geçirildi.
Biz tüm bu kirli ilişkileri konuşurken, Türkiye maalesef dünya devletler sıralamasında giderek gerilere düşüyor.
Bakın size tek bir örnek vereceğim.
Geçenlerde Next Akademi'nin düzenlediği ve Levent Ertem'in yönettiği bir çevrimiçi konferansta, Prof. Erdal Arıkan'ı dinledim. Yetkin bir akademisyen olan Prof. Arıkan'ı dinleyince, Türkiye'nin iletişim teknolojilerinde ne büyük fırsatları kaçırdığını daha iyi anladım.
Erdal hoca diyor ki, Türkiye İletişim teknolojilerinde hep geri kalıyordu, yine geri kaldı. Şimdi de 5G teknolojisinde, bütün ülkeleri geriden takip ediyoruz.
5G biliyorsunuz iletişimde '5'inci Jenerasyon' demek. Bugüne kadar kullandığımız 3G ve 4G'nin yerini 5G alacak. Karşılaştırmak gerekirse, 4G, 3G'den 10 kat daha hızlı iken 5G'nin, 4G'den bin kat daha hızlı olması bekleniyor. 4G ile yaklaşık 7 dakika indirilebilen bir film, 5G ile 10 saniyede indirilebilecek.
Ancak 5G'nin bir başka önemi var ki, bu çok önemli. 5G, milyarlarca cihaza hüküm edecek bir ortam sağlayacak. Nesnelerin İnterneti'ne (IoT) anında bağlantı sağlayacak. Özellikle kendi kendini süren otomobiller ve sağlık sistemleri gibi önemli teknolojiler ağın üzerine inşa edilecek. Yani 5G geliştikçe, yani komutun iletimi hızlandıkça sürücüsüz araçlar yaygınlaşacak, uzaktan tıbbi müdahaleler mümkün olabilecek, 'Yapay Zeka'nın uzaktan erişimi kolaylaşacak. Nasıl araç kullanırken, beyin karar verince bir anda frene basabiliyoruz, 5G sayesinde bunu uzaktaki araçlarda da aynı hızla kullanma şansımız olacak.
Dönelim Prof. Erdal Arıkan'a. Ona göre dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi, 5G ihalelerini yapmışlar ve uygulama aşamasına geçmişler. Türkiye ise 5G ihalesini daha 2022'de yapacakmış. Yani bu konuda birkaç yıl geriden geliyoruz.
Oysa Erdal hoca, "İletişim teknolojilerinde yapılan yatırımlar, 1 yılda ikiye katlanma potansiyeline sahip. Siz eğer bir yıl kaybederseniz, elinizdeki tüm potansiyelden de bir yıl yemiş oluyorsunuz" diyor.
Yani Türkiye 5G'yi geriye attıkça, geçen her dakika, yapılacak yatırımlardan gelecek kazançtan oluyor. Kısaca Türkiye'den çıkacak bir teknoloji şirketi başarılı olacaksa, önce 5G'nin bitmesini bekleyecek, bu arada dünyadaki rakiplerinden çok geride kalacak.
Ve yine Erdal hocaya göre, Türkiye bu alanda daha önceki yıllarda da hep geriden gelmişti.
Bunları düşününce, Türkiye'nin niye 50 yıl önce başa baş olduğu Güney Kore'den kat kat geride kaldığını daha iyi anlıyoruz.
Peki bu konuları dert edinen var mı? İstisnalar dışında yok. Türkiye'yi yönetenler gelecek derdinde. Pandemi mağduru vatandaş ise karnını doyurmaya çalışıp, 'Mafya-siyaset-devlet-medya' ilişkilerini şaşkınlıkla izliyor.
SON BİR NOT: 5G'nin yaygınlaşması için, çok uzak mesafelere ulaşamayan kısa uzunluklu milimetrik dalgaların, ortalama olarak her 150 metrede bir yerleştirilecek güçlendirici antenler ile desteklenmesi gerekiyor. Ve bu antenlerin kanser açısından insan sağlığına çok olumsuz etkilerine dönük endişeler var. Bu yüzden 5G çok büyük eleştiri aldı ve komplo teorileri üretildi. Bu da başka bir yazıya.