'Hamilelik, hastalık, iş kazası gibi durumlarda verilen rapor ücreti yattı mı, ne zaman yatar? Rapor parası ne kadar 2022?' sorularının yanıtlarını arayan çalışanlar geçirdikleri kaza raporunun işveren tarafından e-rapor sistemine girilmesiyle birlikte sürece dahil olur. SGK yetkilileri raporu onaylarsa PTT'ye talimat verir. Böylelikle de işçiye mesaj gönderilir. İşçi de PTT'den parasını çekebilir.
Ödemelerin yatıp yatmadığı da e-Devletten kontrol edilir. Şubat ayında en çok araştırılan konuların başında rapor ücreti geldi. Peki Rapor ücreti yattı mı, ne zaman yatar? Rapor parası ne kadar 2022?
EN AZ 15 GÜN!
Şubat ayında rapor ödemesi bekleyen çalışanlar sık sık araştırmalar yapıyor. Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılıyor. Çalışanların 2 ay içerisinde bu ödemeyi alması gerekiyor. Aksi taktirde ücret SGK'ya tekrar iade ediliyor.
GEREKLİ OLAN ŞARTLAR NELER?
İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 90 gün prim yatırmanız gerekiyor. 1 ya da 2 gün gibi kısa sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir. Aldığınız raporda mutlaka bir hastalık teşhisi olmalıdır. Eğer raporunuzda bir teşhis yoksa, SGK size para ödemesi yapmaz. Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.
RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?
Rapor parasını hesaplamak için öncelikle ilk üç aylık brüt gelir toplanır. Son üç aylık prim günü toplanır. Raporlu olunan gün sayısından 2 çıkartılır. 2 çıkartılmasının sebebi rapor parasının raporun ilk iki günü için verilmemesidir. İlk üç aylık brüt gelir, son üç aylık prim gününe bölünür.
Çıkan sonuçla raporlu olunan gün sayısı (-2 gün de hesaplanır) çarpılır. Çıkan sonuç ayakta tedavi olması halinde 2 ile çarpılıp 3'e bölünür ve alacağınız rapor parasını bulmuş olursunuz. Rapor parasını E-Devlet şifrenizle e-Devlet sistemine giriş yaparak sorgulayabilirsiniz. (Takvim)