2024'te gökyüzünde şölen var! TÜBİTAK tarihleri açıkladı

TÜBİTAK Gök Olayları Yıllığı 2024 Yılı Sayısı Yayımlandı. Yeni yılda Türkiye’den parçalı ay tutulması izlenebilecek. İşte o tarihler…

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Toplum Başkanlığı (BİTO) ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) iş birliğinde her yıl düzenlenen Gök Olayları Yıllığı, 2001 yılından beri aralıksız yayın hayatını sürdürüyor.

Bu yıl yayımlanan 2024 sayısı, uzayın büyüleyici dünyasını meraklılarıyla buluşturuyor.

Gök Olayları Yıllığı, 22 yıldır süregelen geleneğiyle içerisinde birbirinden önemli bilgileri barındırıyor.

Yıllık takvimde Ay evreleri işaretlenirken, tutulmalar, periyodik göktaşı yağmurları, her ay gökyüzü durumu ve gök olayları listesi, gök atlası ve gök olayları posteri gibi zengin içerikler yer alıyor.

Ön kapakta TUG T100 Teleskobu ile çekilen NGC 6992 Bulutsusu'nun görüntüsüne yer verilirken, arka kapağında Bakırlıtepe yerleşkesinden elde edilen Samanyolu görüntüsü bulunuyor. İki görselin de sahibi Doç. Dr. Roman Y. Zhuchkov oldu.

18 EYLÜL'DE AY TUTULMASI GÖRÜLECEK

2024 yılında Türkiye'de parçalı ay tutulması izlenebilecekken, Güneş tutulması gözlemlenemeyecek. 18 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek tutulma sırasında Ay, öncelikle yerin yarı gölge konisine girecek ve saat 05.44'te maksimum örtülme anına ulaşacak. Türkiye'de Ay, yarı gölge konisinden tamamen çıkmadan batmış olacak.

AĞUSTOS'TA GÖKTAŞI KAYMASI GÖZLENECEK

Ayrıca, uzayda kuyruklu yıldızların bıraktığı parçacıkların oluşturduğu meteor yağmurları da dikkat çekecek. Quadrantid (Dörtlük) göktaşı yağmuru 3-4 Ocak tarihlerinde saatte 110 adet göktaşıyla başlayacakken, yıl boyunca farklı zamanlarda Lyrid, Eta Aquarid, Delta Aquarid, Perseid, Orionid, Leonid ve Geminid göktaşı yağmurları izlenebilecek.

Bu yılın en renkli gök olaylarından biri olan Perseid (Perse) göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos'ta, saatte 100 civarında göktaşı kaymasıyla gözlenecek. 2024'ün en son gök olayı ise 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) göktaşı yağmurunda, saatte 120 meteor izlenebilecek.

TÜBİTAK'ın Gök Olayları Yıllığı, uzay tutkunları ve gökyüzü gözlemcileri için muazzam bir kaynak olma özelliği taşıyor ve 2024 yılına ait gök olaylarını merak edenler için kapsamlı bir rehber niteliği taşıyor.

İlgili Haberler

Yılın ilk meteor yağmuru için geri sayım başladı! Türkiye'den izlenebilecek mi?
Yılbaşında yağmur veya kar yağacak mı, hava nasıl olacak? İşte 31 Aralık 2023 Pazar yılbaşı günü hava durumu
Rüyada yıldız görmek ne demek?

Yaşam Haberleri