Dolar kurundaki ani artışların önüne geçebilmek amacıyla başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, yaz aylarında kademeli olarak sonlandırılmaya başlanmış olmasına rağmen, uzun süren bir süreçten sonra tasfiye planı son haftalarda neredeyse durma noktasına geldi.
BDDK'nın bu hafta açıkladığı rapora göre, KKM'den çıkışlar haftalık bazda %0.3'e kadar düşmüş durumda. Bu durum, ekonomi yönetiminde büyük bir endişe yaratırken, TCMB ise KKM'den TL'ye geçişi teşvik etmek için yeni kısıtlamalar üzerinde çalışırken, aynı zamanda bankalar aracılığıyla sunulacak teşviklerin yeni bir programını hazırlamaya başladı.
BANKALARA MEVDUAT FAİZİ TALİMATI İLETİLDİ
31 Mart seçimleri yaklaşırken, ekonomide geçen yıl yaşanan zorluklar benzer bir şekilde tekrarlanıyor. Darphanelerin altın üretimindeki kısıtlılığı ve Türkiye'de fiziki dolar talebini karşılayacak yeterli arzın bulunmaması, piyasa ile gerçek kur arasındaki makas farkını tarihin en yüksek seviyesine çıkardı.
Bankaların döviz alım-satım işlemleri veya Kapalıçarşı piyasalarında dolar alım-satım makaslarının, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıkarak 1 liranın üzerine çıkmasıyla sonuçlandı.
Bu durum karşısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) harekete geçti ve KKM'deki düşüşleri sürdürmek ve seçim sonrası tasfiye sürecini aksatmamak adına bankalara sözlü talimatlar verdi, halihazırda 76 milyar dolara kadar gerileyen KKM'deki düşüşlerin devam etmesini sağlamak için.
FAİZLER NEDEN YÜZDE 56'YI GEÇTİ
Son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizlerini %45'te sabit bırakan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ve şubat aylarında açıklanan yüksek enflasyon rakamları nedeniyle TL mevduat faizlerinde değişikliğe gitmek zorunda kaldı. TCMB, bankalara gönderdiği örtülü talimat ile TL mevduatlarını artırın mesajını verdi.
Bu gelişmenin temelinde, Kur Korumalı Mevduat (KKM) havuzundan çıkacak paraların döviz tevdiat hesaplarına gitmesini engellemek ve yeni tasfiyelerin önünü açmak, TL mevduatlarının artmasını sağlamak yatıyor.
Uzun bir süredir %50'nin üzerinde seyreden mevduat faizleri, son haftalarda alınan talimatlarla birlikte %53.63'e yükselerek son 22 yılın rekorunu kırdı.
EN SON 2002 YILINDA GÖRÜLMÜŞTÜ
KKM havuzunda bulunan döviz tutarının yaz aylarında 139 milyar doları görerek zirveye çıktığından bu yana, son 29 haftadır sürekli bir düşüş yaşandı ve KKM'nin 76 milyar dolara kadar gerilemesine sebep oldu.
Özel bankalarda sunulan TL mevduat faizleri %46-47 aralığında seyrederken, bileşik hesaplamalarla %53.63'e ulaşıyor. Ayrıca, TCMB'nin %45'lik politika faizi de bileşik olarak hesaplandığında yıllık %56.53'e çıkıyor. Bu oran, özel bankaların sunduğu mevduat faizleri gibi 2002 yılından bu yana görülen en yüksek seviyedir.