Golda Gıda San. ve Tic. A.Ş., 27 yıldır gıda sektöründe faaliyet gösteren bir şirket. Firma, halka arz için başvuruda bulunduğu Konya Kağıt (IS:KONKA) Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından KAP'a bildirdi.
Ülkemizde yatırım aracı olarak değerlendirilen halka arz hisseleri, birçok yatırımcı tarafından ilgiyle takip ediliyor. Yeni şirketlerin halka arz haberlerini izleyen yatırımcılar, Golda Gıda'nın ilerleyen zamanlarda halka arz olacağını öğrenmek için bildirimleri dikkatle takip ediyor.
HALKA ARZI NE ZAMAN OLACAK?
Golda Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile halka arz süreci için aracılık ve finansal danışmanlık sözleşmesi imzaladı. Şirketler arasında yapılan bu anlaşma ile henüz başvuru sürecinde olan halka arzın detaylarının ilerleyen günlerde netleşmiş olacak.
Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KONKA) tarafından Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde, bu gelişmelere ilişkin şu ifadeler yer alıyor:
İştirakimiz Golda Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. paylarının halka arzı kapsamında olmak üzere, Golda Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. (IS:GEDIK) arasında HALKA ARZA ARACILIK VE FİNANSAL DANIŞMANLIK SÖZLEŞMESİ imzalanmıştır.
GOLDA GIDA HAKKINDA
Golda Gıda, Karaman ilinin Kazımkarabekir ilçesinde 1997 yılında temelleri atılan bir şirkettir. Un, Bakliyat, İrmik, ve Makarna fabrikaları gibi toplamda birçok fabrikası bulunan Golda Gıda, üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirketin hayata geçirdiği bir proje kapsamında, ilerleyen zamanlarda 5000 kişinin istihdam edileceği ve yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ihracat hedefinin bulunduğu belirtiliyor. Bu projeyle, 24 gıda fabrikasından oluşan ve 500 milyon dolarlık dev bir organizasyonun hedeflendiği ifade ediliyor.
HALKA ARZA DAİR
Halka Arz, bir şirketin Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda işlem görmesi için hisse senetlerini yatırımcılara satışa sunarak geniş halka açılması sürecidir. Şirketler, finansman kaynaklarına erişim, likidite artışı, kurumsallaşma, tanıtım ve itibar kazanma gibi amaçlarla halka arz yoluna giderler.
Halka Arz Süreci şu adımlardan oluşur:
1. Borsa İstanbul ve Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuru yapılması
2. Borsa İstanbul ve SPK uzmanları tarafından şirket incelemesi
3. Halka Arz İzahnamesinin hazırlanması ve onaylanması
4. Halka Arz ve talep toplama süreci
5. Şirketin Borsa'da işlem görmeye başlaması
Halka arza katılmadan önce, şirketin izahnamesi, araştırma raporları, fiyat tespit raporu ve finansal tabloları gibi belgeler incelenmelidir. Ayrıca, şirketin sektöründeki itibarı, ortaklık yapısı ve yönetim kadrosu da göz önünde bulundurulmalıdır. Halka arzda toplanan kaynakların nasıl değerlendirileceği ve temettü politikası da önemli faktörlerdir.
Hisse değeri genellikle ikincil piyasada belirlenir. Yatırımcılar, şirketin karlı olacağına inanarak hisse senetleri alır ve şirkete ortak olurlar. Bu şekilde, yıllık kar üzerinden nakit veya bedelsiz hisse senedi temettüsü alma imkanı elde ederler.