30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. yılı... Kahramanlık Destanı

Zafer Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanacak. Türk'ün Bağımsızlık Destanı unutturulmayacak.

Mondros'u Mudanya'ya çeviren, Sevr'i Lozan ile boğan Zafer Bayramı'nın 99. yılı büyük bir gururla kutlanıyor.

ÇAY PARTİSİ OYUNU

“1922 yılının haziran ayında, Büyük Taarruz öncesi son kontrolleri yapan Atatürk, taarruz planını önce Erkan-ı Harbiye Reisi Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve Müdafaa-i Milliye Vekili Kazım Paşa ile paylaşmıştı. Atatürk’ün taarruz planı, askeri gücümüzün büyük çoğunluğunu düşman cephesinin dış yanında ve etrafında toplayarak düşmanı yok etmekti. 27- 28 Temmuz’da Akşehir’de yapılan toplantıda, 15 Ağustos’a kadar hazırlıkların tamamlanmasına karar verildi. Hakimiyet-i Milliye gazetesinin 20 Ağustos 1922 tarihli nüshasında ‘Çay Ziyafeti’ başlık bir haber yayımlandı. Atatürk’ün köşkte bir çay ziyafeti vereceği ilan edildi. Herkes onun çay ziyafeti vermesini beklerken o Büyük Taarruz’u başlatmak üzere Ankara’dan ayrılmıştı. 

30 AĞUSTOS ZAFERİ

Başkomutan Mustafa Kemal, 26 Ağustos sabahı Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa (Çakmak), Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) ile muharebeyi yönetmek üzere Afyonkarahisar sınırlarında kalan Kocatepe'de yerini aldı.

Topçu ateşleriyle şafak vakti başlayan harekatın devamında Türk askeri, sabahın ilk ışıklarıyla hücuma geçip Tınaztepe'yi ele geçirdi ve Belentepe ile Kalecik Sivrisi'nden düşmanı uzaklaştırdı.

Taarruzun ilk gününde 1. Ordu birlikleri, Büyük Kaleciktepe ile Çiğiltepe arasında 15 kilometrelik alanda, düşmanın birinci hat mevzilerini ele geçirdi. 5'inci Süvari Kolordusu, düşman gerilerindeki ulaştırma kollarına başarılı taarruzlarda bulundu, 2'nci Ordu ise cephede tespit görevini aksatmadan sürdürdü.

Türk ordusu, 27 Ağustos sabahı yine bütün cephelerde yeniden taarruza geçti ve aynı gün Afyonkarahisar, 8'inci Tümen tarafından düşman işgalinden kurtarıldı. 28 ve 29 Ağustos'ta başarıyla sürdürülen taarruz, düşmanın 5'inci tümeninin etkisiz kılınmasıyla neticelendi. 29 Ağustos gecesi durum değerlendirmesi yapan komutanlar, hemen harekete geçilip taarruzun kısa sürede sonuçlandırılmasında hemfikir oldu ve planın 30 Ağustos'ta aksamadan uygulanması için gerekli önlemler alındı.

Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordusu'nun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı en önemli zaferin arifesinde, 30 Ağustos sabahında şimdi belde olan Kütahya'nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy'de birliklere taarruz emrini verdi.

Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat yönettiği Dumlupınar'daki meydan muharebesinde kahraman Mehmetçik, Yunan birliklerini Allıören, Keçiler, Kızıltaş deresi yolunun iki yanında tamamen sarıp imha etti. Kızıltaş deresi bölgesinde açık kalan alandan bazı Yunan birlikleri, General Trikopis, General Diyenis ve birçok Yunan komutanı kaçtı.

Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos'ta zaferle noktalandı.

Büyük Zafer'in ertesi günü, 31 Ağustos'ta Zafertepe Çalköy'de bir evin bahçesindeki kırık kağnının üzerine muharebe alanlarının haritasını koyan Başkomutan Mustafa Kemal, Fevzi Paşa ve İsmet Paşa ile durum değerlendirmesi yaparak Yunanlıların yeniden savunma düzenine geçmesini önlemek ve onları mağlup etmek için İzmir'e girme görüşünde birleşti.

"İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR, İLERİ"

Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanmasının ardından Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, birliklere "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" emrini verdi.

27 Ağustos'ta Afyonkarahisar, 30 Ağustos'ta Kütahya'nın kurtuluşunu 1 Eylül'de Gediz, 3 Eylül'de Emet ve Tavşanlı'nın kurtuluşları izledi, 9 Eylül'de İzmir'de Yunan ordusunu denize döken Türk ordusu, Mustafa Kemal Paşa'nın emrini büyük bir başarıyla yerine getirdi.

İSTANBUL'DA ETKİNLİKLER

İstanbul Valiliği bugün saat 09.30’da Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koyma töreni gerçekleştirecek. Vatan Caddesi’nde ise “Zafer Bayramı kutlama töreni ve tören geçişi” düzenlenecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise bugün Zafer Bayramı’nı yeni bir metro projesiyle karşılayacak. Mahmutbey’de biten hattı Bahçeşehir ve Esenyurt’a uzatacak raylı sistemin çalışmaları bugün saat 12.30’da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla başlatılacak.   

Ayrıca İBB, Zafer Bayramı için bugün Yenikapı Meydanı’nda da bir dizi etkinlik düzenleyecek. Etkinliklere İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katılacak.

Çocuklar için atölyelerin de yer aldığı etkinlikler gün boyu sürecek. Etkinlikler kapsamında 30 Ağustos Zafer Bayramı’na ilişkin söyleşiler yapılacak. Birçok sanatçının yer alacağı konserler saat 15.00’da başlayacak. Gençler, ‘Hey! Douglas’ın ‘Live Band’ konseri ve dans gösterileriyle coşacak. Etkinlik Mor ve Ötesi’nin Zafer Bayramı’na özel senfonik konseriyle sona erecek. Grup, konserden alacağı ücreti ‘İstanbul Vakfı’nın kız çocuklarını eğitimi için başlattığı ‘Büyüt Hayallerini’ projesine bağışlayacağını açıkladı. İETT otobüsleri ile Taksim, Mecidiyeköy, Sarıyer, Bahçelievler, Beylikdüzü, Ümraniye, Beykoz, Kadıköy ve Kartal’dan etkinliğin yapılacağı Yenikapı Meydanı’na ring seferleri düzenlenecek. 

TÜM İLÇELERDE KUTLANACAK

CHP İstanbul İl Başkanlığı da Zafer Bayramı’nı tüm İstanbul’da kutlayacak. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, bugün Taksim’de düzenlenecek çelenk sunma programına katılacak. CHP İstanbul örgütü ise gün boyu bayrak dağıtacak. 

Akşam ise tüm ilçelerde fener alayları düzenlenecek. İstanbul’un 39 ilçesinde hem CHP ilçe örgütlerinin hem de CHP’li belediyelerin organize ettiği kutlama etkinlikleri, pandemi kurallarına uygun olarak yapılacak. Kaftancıoğlu, “Tüm İstanbulluları 30 Ağustos Zafer Bayramımızı gelecek nesillere aktarmak için bayraklarımızla bayramımızı coşkuyla kutlamaya davet ediyoruz” dedi.

 

Yaşam Haberleri