ABD'de Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW), 5 bin üyesinin General Motors'un (GM) en büyük ve en çok kar eden fabrikasında grev başlattığını açıkladı. UAW'den yapılan açıklamaya göre, Teksas'ın Arlington şehrinde bulunan bu fabrikada çalışan 5 bin sendika üyesi, "Ayağa Kalk" adı verilen greve katıldı.
Grevdeki işçilerin sayısı 45 bini aştı
Açıklamada, General Motors (GM) şirketinin son teklifinin sendika üyelerini elde edilen karlar için tatmin etmediği ve GM'nin yıllardır düşen reel ücretler ve standartların işçilere verdiği zararı onarmak için daha fazlasını yapabileceği vurgulandı. Ayrıca, otomotiv işçilerinin grevinin 6'ıncı haftasına yaklaşırken, GM, Ford ve Stellantis gibi üç büyük otomobil üreticisine karşı grev yapan Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) üyelerinin toplam sayısının 45 binin üzerine çıktığı ifade edildi. Açıklamada, Ford, GM ve Stellantis'in son 10 yılda Kuzey Amerika'da çeyrek trilyon dolar kar elde ettiği, üç büyük otomobil üreticisinin bu yılın sadece ilk 6 ayında toplam 21 milyar dolar kar ettiği, ancak şirketlerin hala işçilere bu rekor karlardan adil bir pay vermekten kaçındığı belirtildi.
GM üçüncü çeyrekte 3,1 milyar dolar kar açıkladı
General Motors'ın (GM) bugün açıkladığı bilançosuna göre, şirketin net karı bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,3 azalarak 3,1 milyar dolar oldu. GM'nin hisse başına karı ise geçen yılın üçüncü çeyreğinde 2,25 dolar iken, bu yılın aynı döneminde 2,20 dolar olarak kaydedildi. Ayrıca, otomobil üreticisinin geliri aynı dönemde yüzde 5,4 artarak 44,1 milyar dolara yükseldi. GM'nin karı, bu dönemde kaydedilen düşüşe rağmen piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Otomotiv işçilerinin grevi
UAW'nin Ford, GM ve Stellantis ile yaklaşık 150 bin işçinin yeni sözleşmesine yönelik görüşmelerinden mevcut sözleşmenin bitiş tarihi olan 14 Eylül itibarıyla anlaşma çıkmaması sonrasında yaklaşık 13 bin işçi Michigan, Missouri ve Ohio'daki 3 fabrikada greve gitme kararı almıştı. Böylece 3 büyük otomobil üreticisini hedef alan otomotiv işçilerinin grevi, 15 Eylül'de başlamış ve sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk defa 3 otomobil fabrikasının işçileri birlikte greve gitmişti. Sendika, bu zamana kadar 22 eyalette 8 montaj fabrikası ve 38 parça dağıtım merkezini kapsayacak şekilde grevi genişletmişti. Son olarak sendika, 3 büyük otomobil üreticisine karşı başlattığı grev kapsamında dün Stellantis'in Sterling Heights montaj tesisindeki 6 bin 800 üyesinin daha greve gittiğini duyurmuştu. Öte yandan, Michigan merkezli ekonomik danışmanlık firması Anderson Economic Group (AEG) "Ayağa Kalk" grevine ilişkin son analizinde, grevin maliyetinin 5 haftada 9,3 milyar doları geçtiğini bildirmişti.