Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kalafat köyünde bulunan Nilüfer Gölü eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
2 dönüm büyüklüğündeki Nilüfer Gölü, ekoturizme kazandırmak amacıyla bölgede bir orman parkı ve mesire alanı olarak düzenlenmiş durumda. Gölde 'Lotus çiçeği' olarak da adlandırılan nilüfer çiçekleri gelenlerin ilgisini çekerken göl bölge turizmine katkı sunuyor.
GECE SU ALTINA GİRİYOR GÜNDÜZ ÇIKIYOR
Nilüfer çiçeklerinin tohumunun Amazon ormanlarından göçmen kuşlar aracılığıyla taşındığı ve bu sayede oluştuğu düşünülüyor.
Geceleri kapanıp suyun altına giren nilüferler, güneşin doğuşuyla birlikte yeniden yüzeye çıkınca eşsiz bir manzara oluşturuyor.
Nilüferler, Mayıs ayı başında açılmaya başlayıp, Kasım ayının son günlerine kadar ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaya devam ediyor.
Çanakkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre koruma altındaki nilüferleri koparanlara, biyolojik çeşitliliği tahrip etmek ve zarar vermekten 387 bin 141 TL ceza kesiliyor.
“DÜNYA’DA NADİR BİR ÇİÇEK”
Nilüfer Gölü'ndeki tesis işletmecisi Volkan Eren, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
Kalafat köyü 1861 yılında kuruldu. Köy kurulduğundan bu yana nilüfer çiçekleri köyümüzdeydi. 130 yada 140 santim boyuna kadar suyun üstünde çıkıyor. Sonrasında çiçek tohumları toprağa bırakıyor. Çiçek yaprakları kuruduktan sonra uykuya dalıyor. Gelecek yıl aynı tarihlerde tekrar çıkıyor. Bölgeye ziyarete gelenler çiçekleri çok merak ediyor. Bataklığın içinde böyle bir çiçek görünce hayret ediyorlar. Türkiye’de ve Dünya’da nadir bir çiçek olduğu için her yıl gelip görmek istiyorlar. Bu çiçeği kopartmanın da çok büyük cezası var. Biz bu çiçeği koruyoruz. Güvenliğimiz var. Bu çiçeklere zarar gelmemesi için güvenliği sağlanıyor. Kamera sistemleri de takip ediyoruz. Buraya gelen vatandaşlar gün boyu burada zaman geçirebiliyorlar.