39 yıldır aynı fiyattaydı! 1 Temmuz'da rekor zam geliyor

39 yıl sonra bir ilk gerçekleşti. 1 Temmuz itibarıyla rekor zam geleceği duyuruldu. İşte tüm ayrıntılar...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerden tahsil edilen ücretlerin 1 Temmuz itibarıyla zamlı tarifeye geçeceğini açıkladı.

Bakan, "Bu güncelleme ile ücretleri 2022 yılı öncesine göre 6,3 katına çıkararak devlet hazinesine döviz girişini artıracağız" şeklinde konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 7 Ekim 2022'de boğaz geçiş ücretlerine yapılan zamdan sonra, 1 Temmuz 2024 itibariyle Denizcilik Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda Cumhurbaşkanı'nın kararıyla yeni bir güncelleme yapılacağını ifade etti.

Boğaz geçiş ücretlerinde Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi hükümlerine göre yapılan güncellemeler, 1983'ten 7 Ekim 2022'ye kadar 0,80 Dolar olan ücretin 39 yıl aradan sonra yaklaşık 5 kat artırılarak 4,08 Dolar'a çıkarılmasıyla başladı. Ardından 1 Temmuz 2023'te 4,42 Dolar'a yükseltildi. Son olarak 1 Temmuz 2024'ten itibaren ücret 5,07 Dolar olarak belirlendi.

“1983'ten 2022'ye kadar sabit tutulan ve güncellenmeyen ücretler, Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda 2022'den bu yana her yıl güncelleniyor ve bundan sonra da her yıl 1 Temmuz tarihinde güncellemelerin devam edeceği belirtiliyor.”

Uraloğlu, Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi'ne göre Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden sağlık denetimi, fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere üç ayrı kalemden ücret tahsil edildiğini belirtirken, ücretlerin hesaplanmasında gemilerin net tonajı (NRT) kullanılırken birim olarak da Altının ons fiyatına endeksli olan 'Altın Frank' esas alındığını ifade etti.

Uraloğlu, elindeki raporlar ve verileri basın mensuplarına aktararak, 10 bin net tonajlı bir gemi için 2022 yılındaki ilk güncelleme öncesinde fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri için toplam 3 bin 240 Dolar ücret ödendiğini ve 1 Temmuz 2024'ten sonra bu geminin toplam 20 bin 370 Dolar ücret ödeyeceğini belirtti.

Bu güncellemelerle ücretlerin 2022 öncesine göre 6,3 katına çıkarılacağını ve bu sayede devlet hazinesine döviz girişinin artırılacağını ifade etti. Ayrıca, tahsil edilen ücretlerin Türk Boğazları'nda deniz emniyeti, güvenliği ve çevre emniyetini artırmak için altyapıların ve trafik izleme sistemlerinin sürekli geliştirilmesinde kullanıldığını vurguladı.

İlgili Haberler

ATM'lere yeni güncelleme: Bunu yapanın kartını anında yutacak
Borsada bu işlemi yapmayanlara kötü haber! Ödeme için o tarihi beklemek zorunlu oldu
Bayram sonrası piyasalar alev alev yanacak: Sert dalgalanmaya hazır olun

Ekonomi Haberleri