Erzincan'da, büyükbaş hayvan sahipleri çoban bulmakta zorlanıyor. Aylık net 40 bin TL lira gibi bir teklife rağmen, çoban bulunamıyor. Patronlar bu duruma isyan ediyor. Bazı köylüler, yaklaşık 200 ineği sırayla yaylıma çıkararak çözüm arıyorlar.
Çobanlık mesleği, son yıllarda büyük ilgi gören ve karlı meslekler arasında yer almasına rağmen, giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yüksek maaş tekliflerine rağmen, çoban bulmak giderek güçleşiyor.
Çoban eksikliğini gidermek için köylüler arasında nöbet sistemleri oluşturularak hayvanlar sıra sıra yaylıma çıkarılıyor.
Tercan'a bağlı köylerde yaşayan büyükbaş hayvan sahipleri, hayvanlarını otlatmak için çoban bulamayınca kendi çözüm yollarını arıyorlar.
Köylüler arasında oluşturulan sıra sistemi sayesinde, hayvanlar meralarda otlatılıyor. Bu yöntem, çobanlık eksikliği sorununu bir nebze olsun gidermeye yönelik bir çözüm olarak uygulanıyor.
“ÇOBAN BULUNMUYOR, SIRASI GELEN YAYLIMA ÇIKIYOR”
Çobanlık sırası gelen Şinasi Ceylan, “Sığır güdüyoruz, çoban bulunmuyor. Sırası gelen yaylıma çıkıyor. 2 ineği olan 1 gün, 4 ineği olan 2 gün yayıyor. Toplam 200 tane ineğimiz var. Çoban bulamadığımız için köylüler olarak sıraya dizdik. 40 bin TL maaş ödeyelim dedik çoban bulamadık” dedi.
“ESKİDEN ÇOBANLIK İÇİN YALVARIYORLARDI”
Asım Genç isimli vatandaş ise, “2010 yılından bu yana çoban bulamıyoruz. Köyün malı sırayla yayılıyor. Bunları hiç kimse yapmıyor. Eskiden çobanlık veya bekçilik için yalvarıyorlardı. Şimdi ise yapmak istemiyorlar. Çok yüksekte paralar veriliyor. Bu hayvanları 1 buçuk teneke buğdaya yayıyorlardı. Şimdi ise kimse yüzüne bakmıyor” diye konuştu.