Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı şerefine emekli vatandaşlara ödenecek 5000 TL'lik ikramiye için geri sayım başladı...
9 Ekim tarihinde kabine toplantısı sonrası 5 bin liralık ikramiye uygulamasının detaylarını paylaşan Erdoğan, yapılacak ödemenin tüm emekliler için geçerli olmayacağını belirtmişti.
EMEKLİLERİN YARISI İKRAMİYE ALAMAYACAK
Halihazırda emekli maaşı almasına rağmen sigortalı bir işte çalışmaya devam eden milyonlarca emekli, yapılacak 5 bin liralık ikramiye ödemesinden yararlanamayacak.
28 Şubat'ta kabul edilen EYT düzenlemesiyle birlikte Türkiye'deki emekli sayısı 15 milyona çıkarken, bu emeklilerin 8 milyonuna yakını aktif olarak çalışmaya devam ediyor.
Türkiye'deki yüksek enflasyon ve son yıllarda hayat pahalılığının giderek artması, milyonlarca vatandaşın emekli aylığı ile geçinmesini imkansız hale getirdi.
Bu nedenle hayatlarına devam etmek için bir işte çalışmak zorunda olan emekliler, 100. yıl ikramiyesinin dışında bırakılmalarına sert tepki gösterdi. Uygulamadaki kısıtlamalar, yetim, dul ve hayatını kaybeden eş nedeniyle emekli maaşı bağlanan vatandaşları kapsamayacak. Bu grupta yer alan kişiler, 5000 liralık ikramiye tutarını almaya hak kazanacak.
5 BİN TL'LİK EMEKLİ İKRAMİYESİ NE ZAMAN YATIRILACAK?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikramiye uygulaması için "15 Kasım tarihine kadar hesaplara yatacak" ifadelerini kullanırken, yetkililerden bu açıklamanın ardından tarih hakkında yeni bir detay paylaşılmadı.
Buna karşın geçmiş yıllarda yapılan ikramiye ödemeleri hesaplandığında, emekliler için muhtemel tarih aralığı ortaya çıkmış durumda.
İKRAMİYELER BU SIRALAMAYA GÖRE ÖDENECEK
2018 yılından beri Ramazan ve Kurban Bayramları'nda yapılan emekli ikramiye ödemelerine, bu yıl bir defaya mahsus olmak üzere eklenen uygulama için SGK uzmanlarına göre muhtemel tarih 6 - 10 Kasım tarihleri arasında oluşmakta.
İkramiye ödemeleri ise SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı olmak üzere üç farklı kategoriye ayrılarak tarihlendirilecek.
Geçmiş yıllarda yapılan ikramiye uygulamalarındaki gibi, sayıca en fazla olan grubu oluşturmaları nedeniyle ilk olarak SSK emeklilerine ödeme yapılması planlanıyor. Emeklilerin kimlik numaralarına göre yapılacak ödemelerin ardından, Bağ-Kur ve son olarak emekli sandığı için işlemler gerçekleştirilecek.
9 EKİM'DEN SONRA İŞTEN ÇIKANLAR İKRAMİYE ALAMAYACAK
Özel ya da devlet bankası fark etmeksizin kesintisiz olarak hesaplara yatırılacak ikramiyeler, sigortalı bir işte çalışan emeklilerin ayrılış tarihi dikkate alınarak ödenecek.
Emekli ikramiyesini alabilmek için, aktif olarak çalıştığı işten çıkış gösteren vatandaşlar, sigortalı olarak çalışmıyor gözükse de ikramiye uygulamasından faydalanamayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu ödemeler için ikramiye tarihinin duyurulduğu 9 Ekim'i referans alacak. 9 Ekim öncesinde aktif olarak çalışan, sonrasında işten çıkış yapan emekliler için 5 bin TL'lik emekli ikramiyesi ödenmeyecek.