Betavolt, nükleer enerjiyi kullanarak geliştirdiği bir batarya hakkında yaptığı açıklamayla dikkat çekiyor.
Şirket, iddialarına göre 50 yıl süresince kullanılabilecek özel bataryayı, taşınabilir cihazlar arasında özellikle telefon ve drone gibi kullanım alanları için planlıyor.
1900'lerden bu yana hayatımızda önemli bir yere sahip olan nükleer enerji, şimdi de Çinli bir girişim olan Betavolt aracılığıyla akıllı telefonlarımıza entegre edilebilir. İddialara göre, bu teknoloji sayesinde telefonlarımızı şarj etme ihtiyacı ortadan kalkabilir.
Betavolt, atom enerjisini küçültme çalışmalarıyla bilinen Pekin merkezli bir firma. Şirket, devrim niteliğinde bir batarya geliştirdiğini iddia ediyor.
50 YIL ŞARJ ÖMRÜ...
Betavolt'un iddiasına göre, geliştirdikleri pil, tam 50 yıl boyunca şarj veya bakıma ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Bu başarıyı, madenî para kadar küçük bir modüle 63 nükleer izotop entegre ederek elde ettiklerini belirtiyorlar. Şirketin açıklamasına göre, nükleer pil, 15x15x5 milimetreküp boyutlarında, 3V voltajında ve 100 mikrowatt güç üretebiliyor. Betavolt, 2025 yılına kadar 1 watt kapasiteli bir batarya üretmeyi hedeflediğini de ifade ediyor.
Betavolt'un amacı, bu nükleer pil teknolojisini telefon ve drone gibi cihazlarda kullanıma sunarak seri üretime geçirmek. Şirketin iddiasına göre, pilot testlerine zaten başlanmış durumda. Ancak, ürünün kesin çıkış tarihi hakkında henüz bir bilgi verilmemiş.
SON DERECE GÜVENLİ OLDUĞU İDDİA
Radyoaktif maddelerin kullanımıyla ilgili büyük endişeler, insanların bu tür bataryaları kullanmaktan çekinmelerine neden olabilir. Betavolt, pilin çok katmanlı tasarımının alev almaya ve patlamaya karşı dirençli olduğunu belirtiyor. Ayrıca, -60 ila 120 derece arasındaki sıcaklıklara dayanabildiği iddia ediliyor. Güvenlik konusunda şirket, "Betavolt'un atom enerjisi pili kesinlikle güvenlidir. Dışsal radyasyon içermez ve insan vücudundaki kalp pili gibi tıbbi cihazlarla kullanıma uygundur." ifadelerini kullanıyor.
Ancak, bu açıklamalar tüm endişeleri ortadan kaldırmıyor. Nükleer piller, uzun ömürleriyle bilinse de güvenlik ve çevre konularında soru işaretleri doğuruyor. Bu tür bir ürünün milyonlarca insanın günlük kullanımına girmesi muhtemelen düzenleyicilerden baskı alacaktır. Şirket, "atomik enerji pillerinin çevre dostu" olduğunu belirtirken, 63 izotopun bozunma süresinden sonra radyoaktif olmayan bir forma dönüştüğünü ve çevreye zarar vermediğini aktarıyor.