Kanunla devre tatile de açıklık getiriliyor. Buna göre, ön ödemeli usulle devre mülk ve şahsi hakka konu devre tatil satışı yasaklanacak. Uymayana 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası var. Devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmayanlar, devre mülk veya devre tatil satışı yapamayacak. Devre tatil sözleşmeleri en fazla 10 yıl için kurulacak, 99 yıla varan sözleşmeler son bulacak. Tüketici, tatil hakkını kullanamayacağını 90 gün önce hizmet sağlayıcıya bildirirse, bir bedel ödemesi gerekmeyecek. Asgari devre süresi de 15 günden 7 güne indirildi.
''ÖZEL SERVİS'' İBARESİ KULLANMAK ZORUNLU OLACAK
Cihazı bozulan vatandaşı mağdur eden yetkili-yetkisiz servis karmaşası sona eriyor. Tüketicilerin, firmaların doğru yetkili servis istasyonu bilgilerine ulaşabilmeleri amacıyla üretici ve ithalatçılara, tüm yetkili servislerine ilişkin bilgilerini Ticaret Bakanlığı’nca kurulan sisteme kaydetme zorunluluğu getirildi. Ayrıca özel servislerin yetkili servis gibi algılanmaması için servis fişi, tabela ve broşürlerinde ‘özel servis’ ibaresini kullanması zorunlu olacak.
KANUN TEKLİFİNDE BAŞKA NELER VAR?
Yazılım, donanım, bilgisayar, telefon gibi teknolojik ürünler Ticaret Bakanlığı’nca yetkilendirilen merkezlerce yenilenerek satılabilecek. Bu ürünler için 1 yıl garanti verilecek.
Başta mobilya olmak üzere tüketicilerin özel istek ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan malların teslimi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayı ile mesafeli sözleşmelerde genel kural olan 30 günde teslim şartı dışında tutulacak.
Tüketici ve konut kredisinde tüketiciler, ihtiyaç duymadıkları sigorta gibi yan ürünleri almaya zorlanamayacak.
2022 yılı itibarıyla değeri 15 bin 430 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetleri görevli iken, bu parasal değer 30 bin liraya yükseltildi.
Ayrıca tüketicinin bulunduğu yerde tüketici hakem heyeti yoksa, kaymakamlığa başvuru imkanı sağlandı.
Taksitli satış sözleşmelerinde, ‘tüketicilerin taksitlerini ödeyememeleri halinde ödenmeyen taksitler toplamının kalan borcun 10’da 1’ini oluşturma’ kriteri, tüketicinin lehine sözleşmede yer alan satış bedelinin 10’da 1’i olacak şekilde değiştirilecek. Böylece yasal takip için şart koşulan ödenmeyen taksit sayısı artacak.
Mesafeli (internetten, telefonla...) sözleşmelere ilişkin olarak sorumluluğunu yerine getirmeyen aracı hizmet sağlayıcılara 1 milyon lira ceza verilecek.