Değişen ekonomik koşullar, insanların yatırım alışkanlıklarını da değiştirdi. Ancak altına olan ilgi her dönemde zirvede kalmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yıl yatırımcısına yüzde 80'e yakın getiri sağlayan altın, bu yılın ilk aylarında da önemli yükselişler kaydetti. Enflasyon karşısında varlıklarının değerini korumak isteyen vatandaşların altına olan ilgisi artarken, dolandırıcılık vakalarında altın kullanımı da yükseldi.
Merkez Bankası'nın 3 aydır faizleri artırmaması ve yılın son çeyreğinde faiz indirimine gideceğine dair beklentiler, yıl sonunda altın fiyatlarının yükseleceğine dair yorumlara neden oldu. Bu beklentilerle artan dolandırıcılık vakalarına karşı önlem almak isteyen kuyumcular, kesme altın alımını büyük ölçüde durdurdu.
Türkiye genelinde başlatılan yeni uygulamayla kuyumcular, barkod ve seri numarası bulunan altınları dahi zaman zaman kabul etmezken, bu şartları sağlamayan kesme altınları hiçbir koşulda kabul etmeyeceklerini belirtti.
Kesme altınların üzerinde barkod veya seri numarası bulunmadığı için dolandırıcılar, bu altınları sahte olarak üretip piyasaya sürebiliyor. Bu durum, altın yatırımcılarının mağdur olmasına neden oluyor. Kuyumcular, altın yatırımcılarını kesme altın alım-satımından kaçınmaları konusunda uyardı.
Paketli altında seri numarası, üretici firması gibi bilgiler bulunduğu için bu tür altınların sahte olma ihtimali, kesme altına kıyasla çok daha düşük.
KESME ALTIN NEDİR?
Kesme altın, kuyumcular tarafından üretilen ve gramı tartılarak satılan bir altın türüdür. Bu altınların özellikleri arasında üzerinde barkot veya seri numarası bulunmaması yer almaktadır. Kuyumculuk sektöründe yaygın olarak tercih edilen kesme altın, genellikle yatırım amaçlı alınmakta ve satılmaktadır