91 yıl sonra ilk kez insanların zekası gerilemeye başladı!

1932’den bu yana zeka seviyesine yönelik araştırmalar için referans noktası olarak kullanılan Flynn etkisi, 91 yılın ardından ilk kez tersine dönmüş durumda. ABD’deki veriler 18-22 yaş grubunda daha az eğitimli kişilerde IQ düzeylerinin düştüğünü gösterdi.

İnsan zekasına yönelik erken dönem çalışmaları arasında yer alan ve geçerliliğini hala koruyan ''Flynn effect'' raporu, günümüz için vahim verileri ortaya serdi. 

İnsanın doğası gereği giderek zekasını geliştirdiği varsayımını destekleyen verileri esas alan ve standart sapma olarak her 10 yılda, belirli bir oranda zeka artışının tespit edildiği teori ilk kez güç bir durum ile karşı karşıya kaldı. 

91 yıldır çeşitli dönemlerde sınanan ve zeka üzerinde sürekli olarak artışların gözlemlendiği araştırmalar, ilk kez 2023 yılında tersine sonuçlar vermeye başladı. ABD''de yapılan ve 18-22 yaş aralığındaki insanları örneklem alan araştırmanın ilk sonuçlarına göre bu yaş grubunda daha az eğitimli insanlarda geçtiğimiz yıllara nazaran zeka gerilemesi gözlemlenmekte. 

Önceki yıl yapılan araştırmalar ile daha düşük IQ''lar elde eden bilim insanları, gelecek için korkutan bir tabloyu gözler önüne serdi. Evrim süreci boyunca ilerleyen ve gelişen insanoğlu için, söz konusu gelişimin tersine dönmesi de ihtimal dahilince. 

GEÇMİŞTE BENZER SONUÇLAR OLDUĞU DA İDDİA EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi ve Oregon Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı yeni araştırmalar, ABD’de on yıllardır ilk kez IQ puanlarının düştüğünü ortaya çıkardı. Intelligence dergisinde bu ay yayınlanan araştırma, özellikle 18-22 yaş grubunda daha az eğitimli kişilerde IQ düzeylerinin düştüğünü kanıtladı. Araştırmacılar, ‘Flynn etkisinin’ (nesiller boyunca IQ puanlarındaki istikrarlı artış) ABD’de 2006’dan 2018’e değişip değişmediğini belirlemek için işe koyuldu.


Araştırmacılar, 1932’den bu yana, ortalama IQ puanlarının her on yılda yaklaşık üç ila beş puan arttığını açıkladı. Bununla birlikte Amerikalı araştırmacılar çalışmalarında, 2006’dan 2018’e kadar ABD’li yetişkinler tarafından çevrimiçi olarak tamamlanan yaklaşık 400.000 IQ testine ve 2011’den 2018’e kadar Uluslararası Bilişsel Yetenek Kaynağından (ICAR) alınan verilere baktılar.

Her iki testten elde edilen verileri birbirleriyle karşılaştırdılar. Bulgular, bu testlerin her ikisinde de ters bir Flynn etkisinin olduğunu, yani IQ puanlarının yükselmediğini, düştüğünü gösterdi. Ayrıca son dönemde farklı ülkelerde yapılan araştırmalar da insanların IQ’sunun düştüğünü ortaya koyuyor. 

Finlandiya’da yapılan bir çalışmada 1997-2009 arasında Finlerin IQ’sünde 2 puanlık bir düşüş olduğu belirlenmişti. Fransa’da da IQ oranları 1999-2009 arasında 3,8 puanlık düşüş yaşamıştı.

Pandemi döneminde birçok ülkede eğitime ara verilmesi çocuklarda bilişsel yeteneklerin gerilemesine yol açtı. İngiltere, Norveç, Danimarka, Avustralya gibi ülkelerde de benzer sonuçlar tartışma yaratıyor. Almanya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre de pandemi döneminde çocuklarda IQ oranları ciddi düşüş gösterdi.

İlgili Haberler

4K görüntülü Mustafa Kemal Atatürk videosu gündem oldu: 'Sanki aramızda'

Teknoloji Haberleri