Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalırken 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimde Anadolu Ajansı (AA), ANKA Haber Ajansı ve CHP kaynaklarının verilerinde görülen farklılıklar tepki yaratmıştı. Günlerce gündemden düşmeyen farklı verilerin ardından akıllara Anadolu Ajansı ve ANKA’nın bu verilere nasıl ulaştığı sorusu gelmişti. BBC Türkçe’nin Anadolu Ajansına gönderdiği yazılı sorulara göre, 14 Mayıs’ta görevli olan 2500 çalışan yaklaşık 50 bin sandığın ıslak imzalı tutanaklarının fotoğraflarını çekip seçim için üretilen mobil bir uygulamaya yükledi. Bu kişilerin ulaşamadığı sandık sonuç tutanaklarının da hizmet alım yöntemiyle temin edildiğini söyleyen Anadolu Ajansı yetkilileri, "14 Mayıs seçiminde 192 bin 214 sandık açıldı” dedi.
AA İDDİALARI YALANLADI
AA’ya göre çekilen fotoğraflar daha sonra, Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi kullanılarak okunabilen dijital metin formatına dönüştürüldü ve elde edilen veriler Seçim Takip Merkezi’nde görev yapan 300 kişi tarafından kontrol edildi. Sonuçlarını siyasi partilerden aldığı ve bazı sonuçları daha önce verdiği yönündeki iddiaları yalanlayan AA, seçim gününde işbirliği yaptığı araştırma şirketinin ismini açıklamadı.
ANKA Haber Ajansı ise, Türkiye’de yaklaşık 1000 kişilik saha ekibi ve 50 kişilik veri merkezi personelinin yanı sıra destek amacı ile Türkiye Gönüllüleri ile de işbirliği sağlandığını söyledi.
İlçe seçim kurullarından gelen ve ayrıca bir önceki seçim sonuçlarına bağlı olarak beş büyükşehirde örneklenen 100’e yakın noktadan gelen verilerin bir merkezde işlendiğini söyleyen ANKA, herhangi bir siyasi partiden veri alınmadığını belirtti.
BBC Türkçe CHP’nin sorulara yanıt vermediğini açıkladı.
VERİ AKIŞINDA KESİNTİ OLMADI
AA ve ANKA’dan yapılan açıklamalara göre ajanslar tarafından kaynaklanan herhangi bir kesinti yaşanmadı.
ANKA, abonelerine sunduğu veri setinin tamamı bir tablo halinde seçimin ardından sosyal medya hesabından kamuoyuna duyurdu.
28 MAYIS SEÇİMİNDE NE BEKLEYEBİLİRİZ?
28 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde sonuçların bir önceki seçime göre daha hızlı aktarılması bekleniyor.
BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Sabancı Üniversitesi Siyaset Bilimi alanında öğretim üyesi Doç. Dr. Mert Moral, Türkiye'de siyasi katılımın neredeyse tamamen oy vermek ile sınırlandığını söyledi. Dr. Moral, insanların oylarına sahip çıkmayı bu yüzden çok önemsediklerini aktardı. Moral, "İnsanların oylarına sahip çıkması hakları. Oy ve Ötesi'nin verilerine göre 130 bin sandıkta müşahitleri var. Bu çok büyük bir rakam. Bunlar demokrasi açısından çok kıymetli ama öte yandan keşke insanlar buna kendilerini zorunda hissetmese" diyor.
Medya Ombudsmanı Bildirici ise Pazar günü ve önümüzdeki seçimler yönünde YSK'nın kendi sonuçlarını medyaya açmasının önemini vurguluyor. Bildirici, ayrıca haber platformlarına hız yerine doğru veriyi öncelemeleri ve dengeli sonuç aktarımı yapmaları yönünde çağrı yapıyor.