ABD'de kısa vadeli enflasyon beklentisi 3 yılın en düşük seviyesinde

ABD'de, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, şubat ayında değişim göstermeyerek yüzde 3 seviyesinde kaldı. Bu rakam, son üç yılın en düşük seviyesi olarak kaydedildi.

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, şubat ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Ankete yaklaşık 1300 hanehalkı katıldı ve sonuçlara göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, şubatta değişim göstermeyerek yüzde 3 olarak belirlendi. Bu durum, Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyor.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi, aynı dönemde yüzde 2,4'ten yüzde 2,7'ye yükselirken, 5 yıllık süreci kapsayan medyan enflasyon beklentisi de yüzde 2,5'ten yüzde 2,9'a çıktı.

Hanehalkı harcamalarındaki artışa ilişkin beklenti, şubatta 0,2 puan artarak yüzde 5,2'ye yükseldi. Hanehalkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti ise değişim göstermeyerek yüzde 3,1 seviyesinde kaldı.

Bu dönemde maliyetlerde artış beklentisi, benzin için yüzde 4,3'e çıkarken, gıda fiyatlarına dair artış beklentisi yüzde 4,9 seviyesinde sabit kaldı. Sağlık ve üniversite eğitimi için maliyetlerde artış beklentisi gerilerken, kira harcamalarına ilişkin artış beklentisi de düşüş gösterdi.

ABD'de şubat ayı enflasyonu yarın açıklanacak. Piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,1 artış olması yönünde şekilleniyor.

Ekonomi Haberleri